@azyyatiliah

Gaharu Tea Valley Gopeng, Cameron Highlands 2?


Cameron Highlands 2?


Cameron Highlands Valley is too mainstream. Siapa tak suka selfie di ladang teh kan. Lereng bukit menghijau dipenuhi dedaun teh. Tapi anda tahu tak di Gopeng ada tempat menarik ala-ala Cameron Highland? Sudah gaharu cendana pula, sudah tahu bertanya pula.


Gaharu Tea Valley Gopeng


Gais ada lebih kurang 200,000 pokok gaharu di sini.  Sesuai sangat untuk cikgu bawa murid-murid lawatan sambil belajar!  Sebab banyak info pokok gaharu di 'reveal' di sini. Anda search sahaja google maps: Hoga Gaharu Tea Valley. Jalan nak sampai ke sini memang jalan kampung. Lalu tepi-tepi kampung. But no worries just teruskan perjalanan sampai ketemu Tembok Besar Gopeng. Tembok Besar Gopeng di Gaharu Tea Valley bertemakan 'The Great Wall of Gopeng'. Dinding tembok setinggi 3 meter lebarnya 2 meter ini sebenarnya dibina untuk menyekat penceroboh mahupun binatang liar daripada masuk ke ladang gaharu ini.

Apa itu Gaharu atau nama glamor Agarwood? Saya share sedikit info ya. Pokok ini dikenali sebagai 'Kayu Tuhan' kerana ia merupakan pokok PALING BERHARGA DI DUNIA. Aromanya sering jadi pilihan jenama wangian antarabangsa seperti Tom Ford, Louis Vuitton dll serta orang Arab. Perfume yang bau 'oud' tu iyalah tu. Dari aroma agarwood atau gaharu. One of the most expensive raw scent ingredients in the world. Gitu. 

Malangnya pokok ini hampir pupus kerana aktiviti pembalakan haram. Jadi...Gaharu Tea Valley yang seluas 300 ekar ini kiranya mereka preserve semua pokok-pokok gaharu supaya tumbuh besar dengan baik dan selamat. Plus boleh jadi salah tempat pelancongan #cuticutiMalaysia kan! Pokok gaharu di sini adalah daripada spesies hibrid Aquilaria also known as Gaharu Gopeng. Ia digunakan untuk membuat HOGA Teh Gaharu yang banyak manfaat untuk kesihatan.


Hoga Cafe

Fuh, view atas sini memang awesome. Hoga Cafe menyediakan pemandangan indah ladang gaharu dan pemandangan banjaran Titiwangsa yang dah berusia 400 juta tahun! di sekitar Gopeng. Memang sesuai jadi tempat berdating, berehat mahupun bersantai seisi keluarga sambil hirup teh atau kopi gaharu dengan beberapa keping roti bakar Gaharu. Wow semua produk Gaharu gitu. Bila dan mana lagi nak cuba kalau bukan di sini kan. Dah alang-alang sampai ke sini, kita rasa semua produk Gaharu.





Selesai minum kopi sambung lagi trip dengan jalan-jalan dalam Gaharu Valley




Sebelum terlupa...anda boleh ikut trip ni dengan bayaran
RM10 dewasa; RM5 kanak-kanak
Masa kami pergi ni tak ramai orang. Jadi dah macam private tour pulak. Satu van naik 2 orang. Pastu tour guide punya explaination memang padu. Suka dengar cerita & ilmu tentang pokok gaharu. 


Taman Cinta

Because taking and OOTD against plain backgrounds is so yesterday 💁



Habis lawatan Hoga Tea, sebelum pulang jangan lupa shopping Gaharu products. Kami beli Gaharu Coffee dan Gaharu Pasta.


2 comments:

  1. masa anak kak ana kat Matrik Gopeng lalu lalang je depan ni Azy, in shaa allah satu hari nanti boleh lah singgah kan :0 terima kasih berkongsi info tentang tempat ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama. Kat Ana kat Utara kan. Bila-bila boleh singgah minum kopi gaharu ;)

      Delete