@azyyatiliah

Pasang Awning Rumah Jenis Aluminium Composite Panel




Dari kisah travel kita jump masuk cerita perihal pasang awning rumah jenis Aluminium Composite Panel atau orang panggil ACP. Gitu.

Developer biasalah, buat car porch suku aja. Rumah pulak design klasik. Car porch bumbung genting. Bahagian tepi tidak diletaknya bumbung genting itu. Haru betul. Tahun lepas Allah bagi rezeki lebih. Alhamdulillah. Jadi hubby dan saya ambil keputusan untuk extend car porch.  Terpaksalah buat bumbung genting jugak. Selesai extend carporch baru tambah awning jenis acp ni di bahagian depan. Barulah lega sikit nak parking kereta bawah bumbung dan tak kena hujan panas. Nak extend bumbung genting sampai ke pagar banyak pulak kosnya. 

Ada banyak jenis awning di pasaran. Ada jenis zink, polycarbonat, aluminium composite panel atau acp dan glass awning. Biasanya orang letak awning jenis zink sebab murah. 10 tahun sudah dah pasang pun awning zink tu di bahagian belakang rumah (luar dapur). Sekarang ni awning zink dah mula bocor sikit-sikit. Frame besi awning dah mula berkarat. Jadi bila hujan mulalah basah sikit-sikit atas tiles. Kualiti awning zink berbeza ikut ketebalan. Kalau nipis lagi cepatla bocor. Pastu awning zink ni bising kalau hujan lebat. Memang kena tutup tingkap semua. Kalau tingkap yang tidak sound proof redha ajelah dengan bunyi bisingnya itu.

Saya pulak kurang gemar jenis polycarbonat roofing. Warna awning polycarbonat ni terang-terang belaka. Hijau, ala-ala gold, grey dan putih tiada. Yang lutsinar je ada. Kelebihan awning polycarbonat ni cahaya menembusi ke dalam (ada natural light). Jadi kalau ada tanam pokok-pokok ke apa memang ok lah. Masih dapat cahaya. Poly pun banyak jenis dan kualiti. Macam jiran sebelah saya ni belum cukup 10 tahun dah nampak usang (not long lasting). Sekejap je bertukar warna bila dah selalu berhujan panas.

Akhirnya jenis Aluminium Composite Panel (acp) yang jadi pilihan. Nak cari orang buat awning acp ni sampai ke PWTC. Saya dan suami memang suka pergi expo renovation rumah. Senang semua berada di bawah satu bumbung. Kita boleh book ikut kepakaran masing-masing. Harga pun sangat competitive antara satu sama lain. Bawah ini harga awning aluminium composite panel (acp) tahun 2018

Harga RM25 sekaki. 
Deposit RM1500
Keluasan awning: 22 kaki lebar rumah x 7 kaki panjang ke depan = 154 kaki

*7 kaki maksimum kalau taknak support dengan tiang

So..inilah hasilnya lepas setahun pemasangan




My sister pasang glass awning untuk patio rumah dia. 
Harga glass awning RM45 sqft / kaki

Gambar nanti saya snap bila pergi rumah dia. Okey?

Alhamdulillah kami berdua memang puas hati dengan kerja-kerja pemasangan yang kemas & teliti.


2 comments:

  1. Wah menarik ni. Nampak kemas je dia buat. Tq sis for sharing. Tgh survey2 nak buat ACP jugak.

    ReplyDelete