@azyyatiliah

Oh Volkswagen! Part 2




Sambungan  Oh Volkswagen!

Ok azie bukannya car savvy tau semua benda. Tahu sikit-sikit sahaja itu pun sebab suami selalu kongsi maklumat-maklumat penting ni. Jadi i'll try my best untuk share dengan anda semua tentang pengalaman menjadi pengguna VW okeh. 


Bulan 3 tahun depan 2018 genaplah 5 tahun umur Cik Ta kami nih. Manufacturer warranty 3 tahun dah habis. Extended warranty 2 tahun tak tak lama lagi habis.


Bulan 5 baru nih dah servis Cik Ta. Mujurlah Cik Ta ni nak maintain sekali je setahun. Sekali maintain RM1,200 (major servis). Ambik kau. Servis biasa Cik Ta dari RM600 ke Rm800. 


Sekali lagi Azie tekankan, pakai kereta Volkswagen better ikut schedule servis. Jangan nak acah-acah busy atau acah-acah terlupa. Tiada maaf bagimu. Gitu. SERVIS SEKALI SETAHUN atau 15,000km! (yang mana tiba dulu). Kalau tak memang masalah di kemudian hari dan lebih malang kalau void warranty. Pakai kereta Vokswagen tanpa warranty agak mengerikan. Bukan kereta vw je. Samalah kereta jenama lain pun seperti Ford, Mitsubishi, Mazda, Kia dll.


Hampir lima tahun ni, Alhamdulillah tiada apa major problem cuma aritu roof lining drop atau runtuh ke bawah. Maybe sebab cuaca panas ke apa tak tahulah. Alhamdulillah masih dalam warranty. Cuma perlu tinggal kereta beberapa hari di Volkswagen Service Centre. Jadi tukar roof lining Cik Ta FOC. Jika tiada warranty, harga mau cecah 2 ke 3 ribu (jika tukar di Volkswagen Service Centre). *boleh sesak nafas weh* 


Baru-baru ni tiba-tiba Cik Ta buat hal tak boleh start pulak. Kali ni tiada apa-apa warning dipaparkan di skrin dashboard. Teringat dulu, masa kes bateri habis at least ada warning error. Mujurlah kat porch rumah je kan. Kali ni di shopping mall. Aduh. Aduh. Bertabahlah.



Apa nak buat kalau vw anda jadi macam ni?


Langkah 1 : Call Volkswagen Assist Hotline Nanti dia akan ambil details kereta. Jika tiada masalah VW akan hantar mekanik dari bengkel berdekatan ke tempat kejadian.


Langkah 2 : Tunggu mekanik sampai. Nanti dia akan check dan advise apa yang patut kita buat. Sign form. Yang ni FOC. 

Macam kes Cik Ta ni sekali lagi bateri kereta dah nyawa-nyawa ikan. Hanya tinggal 13%. Dia cadangkan pi cepat-cepat tukar bateri di Volkswagen Service Centre. So, dia jumpstart je Cik Ta guna power bank khas untuk kereta (laaa kereta pun ada power bank 💁) 

Sambil-sambil tu sembang dengan uncle (mekanik) yang datang. Dia cakap bateri kereta sekarang tak tahan lama. Kalau pakai sampai 2 tahun tu bonus lah tu. Korang punya bateri kereta tahan lama mana? Please share.... Kata Uncle lagi, bateri Mercedes je yang tahan lama sampai lima tahun. Eh yeke? 😏 Btw kalau u guys curious nak tahu bateri Cik Ta umurnya lebih kurang setahun 7 bulan. 


Langkah 3: Cari Volkswagen Service Centre yang berdekatan

Alhamdulillah Allah SWT permudahkan semua urusan walaupun hari Sabtu tapi ada Volkswagen Service Centre yang masih buka dan tutup jam 5 petang. Macam biasa kena tinggal sehari dua. Lepas VW check rupanya bateri ni ada warranty selama 2 tahun. So yeah lucky for us tukar battery free of charge! (kalau tak terbang melayang lagi 700 ratus). They said effective 2016 bateri warranty hanya setahun sahaja. Pftttt. Tahun depan sila menabung 700.


Dah alang-alang tinggal Cik Ta di service center terus request untuk buat EKG Test. EKG stand for Electro Kardiograms. Sebab ada judder sikit-sikit bila bawa slow. Terutama di trafik light masa lampu dah hijau. Tak kerap sangat. Pakai dual clutch DSG performance kereta memang best. Macam Cik Ta performance tip-top. Pickup terbaik sangat. Comfort driving. Sedap je nak tekan minyak tapi selalu mendebarkan hati sampai tak tidur malam. Ok over.  Sebab rosak gear box mahu tukar 5-6k woooo kalau takda warranty! *pengsan* Itu harga vw service centre. Kalau warranty dah habis bolehlah cari bengkel luar. For sure harga lebih affordable.


EKG test FREE untuk kereta VW yang registered 2013 dan ke bawah.  EKG test untuk test jika ada faulty pada dual clutch ni. Boleh buat tiap-tiap tahun tapi kena request. VW tak buat automatically masa service kereta anda. EKG ni link dengan sistem di germany katanya.  Perbezaan masa menyebabkan kena tinggal kereta di service centre.



Hasil test tiada faulty. Tak tahu nak rasa lega ke takut. Huhu. Mecha VW cakap tahun depan boleh request EKG test lagi. Gear box ada warranty selama 7 tahun dari tarikh registered; 5+2 (tak cover labour cost).  Jadi untuk gear box masih ada warranty lagi 2 tahun :D 



Rupanya baru perasan Volkswagen branch/service centre under banyak company rupanya. Ada HICOM Auto Sdn Bhd, F.A Wagen Sdn Bhd, Wearnes Automotive Sdn Bhd dll.  Macam mana tahu? tengok resit yang diterima. Pastu spec kereta pun lain. Ada yang cetak CBU. Ada yang cetak CKD.  Dah kenapa? Setiap kali service atau hantar di service centre berlainan beri pengalaman yang berlainan. Boleh kata depa punya sistem ni tak link agaknya. Ada yang mintak geran la. Ada yang mintak resit warranty la. Haih macam-macam. Better buat satu fail kereta buh semua resit dalam tu. Senang nak cari. 



And setakat ni berdasarkan pengalaman sendiri the best service centre untuk VW ialah under Wearnes Automative Sdn Bhd (Jalan Klang Lama or Sg Besi). Puas hati. Kereta siap mereka akan call. Bukan kita yang call tanya kereta dah siap ke belum. Sebab diorang ni kereta dah siap tak call! (annoying!)



Ok tu jelah nak bagitau. Terutama untuk muda mudi yang minat sangat dengan VW. Fikir banyak dulu sebelum beli. 


Nak tanya ada tak owner volkswagen yang simpan vw sampai 8-10 tahun? Please share pengalaman u guys bersama VW juga.  Thank you :D



4 comments:

  1. klau vw polo 1.6 okay ke kak...bru nak beli kereta nie..masih dlm survey lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Polo akak tak pasti. Tapi my advice better jangan beli vw langsung. Banyak lagi pilihan lain di luar sana. Kalau perasan kat Malaysia ni tak ramai pun pakai vw. Ramai owner vw nak let go vw masing2......harga vw lepas setahun je dah drop banyak. Beli mahal nak jual murah giler. Kalau Honda lepas setahun pakai pun masih value tinggi.

      Delete
  2. patut la rega 2nd car vw jetta murah ye..baru angan2 nk bli vw jeta yg 2nd sbb murah.tp bila baca balik maslah vw jetta sgt menakutkan..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi. Lepas baca terus simpan angan-angan ye. Bukan masalah vw jetta sahaja, setiap brand pun ada masalah tersendiri :D mybe kita je yang tak tahu. Trylah search brand apa lagi yang pakai jenis 'dual clutch' ni. Hehe. Kebanyakkan used car continental memang murah. Sebab tu di Malaysia bersepah-sepah kereta Toyota/Honda/Perodua. Antara brand yang highest resale value. Tak payah susah2 nak fikir banyak. Hehe.

      Beli used car mana-mana brand yang dah abis warranty mmg kena maintaince sendirian berhad. Tapi bole cari bengkel luar dengan harga yang lebih berpatutan. Harga service centre memang mencekik darah.

      Saya rasa kalau nak cari second car/used cars yg great value for money carilah previous owner yang well-maintained ...jaga kereta dengan baik dan kereta yang dalam good condition :)

      Delete