@azyyatiliah

#38 Osaka Day 3 : Keindahan Osaka Castle Muzium Ketika Sakura di Jepun



Assalamualaikum

Orang kata kena pergi untuk nikmati keindahan Osaka Castle Muzium ketika sakura di Jepun . Osaka Castle adalah ikon Osaka. Masa zero knlowledge pasal Japan, selalu konfius Osaka Castle dengan Himeji Castle. Rupa sekali pandang macam nak sama. Tapi lepas dah buat research sikit-sikit rupanya memang ada beza. Osaka Castle Muzium struktur binaannya ada warna kehijauan. Lokasi pun berbeza antara keduanya. Jarak lokasi antara satu sama lain juga jauh. 


Maka kita pergi Osaka Castle Muzium semata-mata nak tengok cherry blossoms. 




Subahanallah. Indah sungguh walaupun dari jauh




Boleh lihat deretan pokok sakura di sepanjang Okawa River. Hujan renyai-renyai membasahi bumi. Tapi tak mematahkan semangat untuk kaki terus melangkah









Selalu nampak pokok plastik dijual masa Gong Xi Fa Cai. Alhamdulillah dapat belek the real pokok ciptaan Allah SWT. Ini bukan sakura rasanya.




Pokok sama tapi warna putih. Bunga-bungaan keluar dari dahan-dahan kayu :D & tidak berdaun. Semua mungaaaaaa.






Beberapa hari sebelum fly ke Japan jumpa pokok palsu depan duckstore dalam Pavilion. Tak sangka jumpa yang real punya di sini :D

Setelah menapak beberapa kilometer akhirnya nampak Osaka Castle. Rupanya jalan yang kiteorang lalu tu long route. 







Selfie sikit dengan Osaka Castle :D



Nak masuk Castle Tower

Waktu operasi : 9:00 to 17:00 (entrance until 16:30)

Tutup: 28 December 28 - 1 January

Harga Tiket: 600 yen


1 comment: