Wangian Jo Malone London dan Chanel

 

Minyak wangi antara komponen penting menggambarkan personaliti wanita. Bila wangi mampu meningkatkan keyakinan diri. Wanita tidak elok wangi berlebih-lebihan. Wangi-wangian untuk bau sendiri oklah. Bukan untuk menarik perhatian lelaki. Perhatian suami takpa.  

Perfume wanita paling wangi untuk tahun 2021 mengikut kesukaan saya ya. Lain orang lain kesukaan. Lain citarasanya. Lain deria baunya. 1st post berkenaan perfume https://www.azyyatiliah.com/2019/02/bau-perfume-louis-vuitton.html Percaya tak, baru-baru ni saja habis kesemua samples tersebut. Walaupun stay home tetap pakai perfume dalam rumah. Bau-bauan Louis Vuitton melekat teruk dalam minda saya. Haha. Kuat betul kena racun. 

Kita lupakan perfume Louis Vuitton sebentar sebab belum ada dalam koleksi. Saya bukanlah pengumpul wangian. Hanya guna sebotol saja pada satu-satu masa. Walaupun sebotol pilih yang betul-betul wangi, berkualiti dan sesuai dengan personaliti. Wangian kegemaran sebelum ini adalah  Peony dari L'Occitane

'There is a Mediterranean legend of a beautiful nymph named Paeonia who was so courted by the gods that a jealous goddess transformed her into a flower with a thousand petals: a peony. Since then, this symbol of beauty brightens every spring with its dazzling show of colors and scents. The Peony collection offers a floral and generous perfume and eau de toilette, both marked with green freshness and containing a peony extract from Drôme in the south of France.'

Selain itu, Tresor Midnight Rose Eau De ParfumCharming. Mischievous. Desirable. A sexy-sweet blend of raspberry, rose, vanilla and sensual musk for mischievous femininity

Dior Cherie. Namun tak wujud dah sekarang. Dior sudah rebrand kepada Miss Dior sahaja.

Beberapa tahun kebelakangan ini suka sangat dengan cologne Jo Malone London. Walaupun cologne sahaja tapi harga sangat wow. 


Sambil cuba bau-bauan, sambil manjakan diri buat spa tangan. Kalau beli sendiri di butik Jo Malone bolehla dapat layan istimewa dari SA yang baik-baik. Pastu dapat samples. Seronok. Bau paling sedap di Jo Malone (my preference) adalah 1. Rose and Magnolia 2. Nectarine Blossom & Honey 3. English Pear & Freesia. 

My SA bagitau Jo Malone cologne boleh dilayerkan dengan dua atau jenis bau (kalau mampu) Contohnya dah pakai yang di atas tu, nak layerkan dengan bau Wild Bluebell. Beberapa kali juga repeat Jo Malone. Beli yang 30ml. Cepat habis. Cepat boleh tukar bau lain. Sebab cepat bosan dengan bau yang serupa :) Kena maklum yang cologne baunya tak tahan lama. Bau-bau Jo Malone London memang sedaaap sangat. Semua pun wangi. Nak bau tahan lama boleh guna body creme juga. Masuk dalam butik dah rambang mata nak perfume yang mana. Belum rambang mata tengok packaging yang sangat cantik dan tampak mewah. Sesuai untuk dibuat hantaran. Nak tahu tak... Kate Middleton loves Jo Malone's Orange Blossom so much. I is cannot la bau Orange Blossom. Tak sesuai.

Next, 



sebelum lockdown bulan Julai baru ni sempat beli perfume Chanel. Cuba teka Chanel yang mana? Beli perfume saya suka beli sendiri. Mesti nak bau sendiri sebelum beli. Minta PS, semua pun wangi. Tapi yang mana satu sesuai dengan personaliti, terlekat di hati? 

Wangian dari Chanel memang popular di kalangan wanita. Antaranya Chanel Allure, Chance, Coco Chanel Mademoiselle, Gabrielle dll. Range yang lebih esklusif seperti LE LION DE CHANEL, LA PAUSA, GARDÉNIA berharga RM830 untuk 75ml. Perfume Chanel paling famous giler adalah Chanel Coco Mademoiselle Intense. Ramai lah wanita sukakan perfume ni. Memang tidak dinafikan bau dia memang wangiiii. Bila selisih di KLCC atau Pavilion boleh kenal bau Mademoiselle. RM670 untuk 100ml. Jadi kalau ada yang jual di Shopee mahupun Lazada dengan harga RM200 untuk 100ml pastu claim original or reject memang tak baik tau. Beri harapan palsu pada wanita-wanita yang nak wangi. Selain 100ml, didatangkan juga dengan saiz botol yang lebih kecil 35ml, 50ml. 35ml sahaja pun mencecah RM300++.



Setelah bau kebanyakannya..my personal favorite;

1. COCO MADEMOISELLE 
2. GABRIELLE CHANEL ESSENCE
3. N°5 L'EAU (warna putih)

Boleh teka tak yang mana? No.1 dah ramai yang guna. So taknaklah:p Okalh nanti-nantilah kita reveal. Till then Wassalam...



No comments:

Post a Comment