Fenomena Sun Halo di Port Dickson

 

Siapa menetap di Negeri Sembilan, Selangor dan Melaka? Sempat snap gambar cincin di langit tak? untuk diabadikan sebagai kenangan. Fenomena halo matahari atau pun sun halo seakan-akan cahaya pelangi bulat mengelilingi matahari.

Halo matahari terhasil daripada refleksi cahaya matahari dibias dan dipantul oleh kristal ais berbentuk heksagon di dalam atmosfera. Ia berlaku kerana awan sirus sejuk yang  tampak nipis. Awan tersebut terbentuk di lapisan troposfera dengan ketinggian lebih dari 20,000 kaki (lebih kurang 6km).

Fenomena ini katanya sangat jarang berlaku. Kekerapan ia berlaku bergantung kepada kehadiran ais kristal dalam atmosfera. Fenomena Halo sentiasa mempunyai radius 22 darjah tanpa mengira kedudukannya di langit.

Kejadian Sun Halo ini berlaku pada 3 Ogos 2021 lepas. Saya pun tidak sedar kewujudan fenomena ini sehinggalah my sister yang tangkap gambar  dan kongsi dalam group keluarga. Pastu masing-masing pun keluar rumah nak tangkap gambar juga. Bahaya pandang terus ke arah matahari. Kena pakai cermin mata hitam untuk lindungi mata. Jadi, kita park sini buat kenangan. Oh selain halo matahari, boleh jadi berlaku juga halo bulan.Kredit: Balai Cerap SelangorLokasi: Port Dickson, 2 Ogos, 12.49 PMLokasi: SelangorTiada ulasan:

Catat Ulasan