Tips Kurangkan Karbo Walaupun Makan Nasi



Tips kurangkan karbo walaupun makan nasi. Bunyi macam menipu jek? Eh tunggu dulu. Jangan nak buat kesimpulan tanpa baca terlebih dahulu. Bila jumpa kawan-kawan lama yang dah berpuluh tahun tak jumpa, kebanyakkannya akan tanyaa...Azie ni maintain aja dari zaman sekolah sampai sekarang. Tak pernah gemuk eh?

Eh-eh-eh. Pernah ok! Paling debab pernah pergi 60 kg.





Ekeli 60 kg je! Pada saya dah cukup berat dah nak bawa diri. Cepat-cepat menginsofi diri dan cuba sedaya upaya patah balik ke pangkal jalan. Gigih berjogging. Berliter minum air hirisan lemon. Gigih tak makan protein lebihkan sayur dan buah-buahan. Gigih puasa sunat Isnin Khamis. Akhirnya membuahkan hasil. Capailah berat idaman. Dah berjaya pulang ke pangkal jalan.


Namun begitu, tak reti-reti nak ambil iktibar. Begitulah manusia mudah alpa. Seronok sangat makan...McDonalds, KFC, Bobba Tea, Mee Goreng Mamak....diet telah dilupakan. Maka berat naik kembali. Dan segala jenis kegigihan perlu sekali lagi untuk turunkan semula berat badan. Gitulah naik turun..naik turun selalu...


Makin meningkat usia, makin cepat berat naik dengan tidak terkawal. Metabolisma tidak setinggi dulu. Last Ramadan berjaya turun ke angka 50kg. Now guess what? Dah cecah 56 kg. Sekarang dalam proses turunkan berat semula. Timbang pagi tadi dah 54.8kg! yayyyyy~ #roadto50kg


Asalkan tidak nampak melebar dalam instagram itu sudah memadai :) My concern sekarang bukan nak kurus tetapi nak healthy. Salah satu ikhtiar terbaru ialah beli periuk nasi healthy dan tasty nih.

Scroll ke bawah

.
.
.
.
.
.
.
.
.





Product: Tefal IH Low Gi Rice Cooker - (RK8608) 

6 layers inner pot 

Induction heating technology and spherical cooking pot

Automatic keep warm for up to 24 hours

Ada 'Healthy Rice' basket to isolate starch

Up to 5 cups (1.0 Liter), perfect for small families/spaces

Versatile cooking programs: Healthy rice, brown rice, multigrain rice, multigrain congee, quick cooking, congee, porridge, soup, steam, reheat 

Convenient: Delayed-start and automatic keep-warm functions 

Easy to use: Digital glass panel with touch control buttons 

Easy to clean: Dishwasher-safe for all removable parts






Boleh kurangkan carbs sebanyak 20%


Brown Rice
Not even 1 pot pun
Lepas kukus macam banyak betul!
Nasi pun fluffy


Now you can eat 'Nasi Kukus' every day :)


Bila makan nasi baru perut rasa padat dan kenyang. So dengan cara ni tak bersalah sangat nak makan nasi setiap hari. Kalau tak makan nasi mesti nak cari benda lain kunyah-kunyah. Mulalah nak cari kerepeklah..jajanlah...

Pastu periuk nasi ni sesuai untuk pesakit diabetik sebabnya ada healthy basket untuk isolate starch. Jadi kanji berlebihan turun dalam pot.

Oklah itu je kot nak share. Saya dah guna beberapa bulan dan memang berbaloi-baloi! Periuk nasi paling best. Terbukti sebab berat saya pun dah turun (berat hubby pun turun). Tak perlu bazirkan wang untuk produk-produk tak berfaedah. Boleh bandingkan harga periuk nasi tefal di SINI dan SINI






3 comments:

  1. seronokla ada rice cooker mcm ni..

    adoi saya pon kene start diet ni...kekekeke

    ReplyDelete
  2. Bestnya produk ini.. Macam nak cuba je..

    ReplyDelete