@azyyatiliah

Mesin Basuh Bau Busuk | Cara cuci drum mesin basuh



Pindah masuk rumah yang duduki sekarang dah 7 tahun. Maknanya usia mesin basuh juga sudah 7 tahun digunakan tanpa servis. Mesin basuh tu lah yang basuh baju, basuh telekung, basuh langsir, basuh cadar, basuh kain lap kaki, dan segala mala campak dalam mesin basuh. Lately ni macam ada tompok atau habuk kecik2 warna coklat kehijauan lekat pada kain yang dibasuh. Basuh baju tetap wangi lagi 👻


Kebetulan group whatsapp taman yang mana perempuan sahaja ahlinya (senang bila nak tukar mode jadi makcik bawang. LOLS) ada mencadangkan satu jenis sabun yang mencuci drum mesin basuh. Apa lagi hujung minggu terus pi cari di Cosway berhampiran. Kebetulan Bonda ahli Cosway.


Langkah 1:
BELI SABUN Wash Drum Cleaner Power Max di Farmasi Cosway. Harga RM12.50 (non-member). 1 kotak ada 2 paket untuk 2 kali kegunaan. Tak semestinya top load washer sahaja. Sesuai juga untuk front load washer.



Langkah 2:
IKUT ARAHAN di kotak.
1. Tuangkan 1 paket wash drum cleaner dalam mesin basuh (WAJIB guna sepaket!)
2. Mula dengan - WASH (buat complete cycle: wash, rinse, spin)
3.Kepenuhan air dalam mesin basuh mesti paling maksimum
4. Rendam selama 3 - 5 jam (saya rendam dalam 3 jam)


3 jam kemudian
.
.
.
Tadaa
.
.
.


Ewww.Ewww. Gelinya. Keladak yang bertimbun di belakang drum semua keluar. Inilah punca mesin basuh bau busuk bau hapak bau terkepam jika dibiarkan lama. Inilah rupanya tompok atau habuk yang sekali sekala lekat pada baju.


Baru azie sedar yang rupanya mesin basuh juga perlu dicuci atau dibuat maintenance sekali sekala supaya dapat berfungsi dengan lebih baik dan tahan lama.  Especially yang ada baby dan kanak-kanak. Lagilah kena ambil berat bab-bab kebersihan.



Langkah 3:
'RINSE' untuk buang air dan buangkan habuk yang tinggal di dasar mesin basuh. Boleh 'PAUSE' mesin basuh jika perlu.


Langkah 4:
BERSIHKAN PENAPIS mesin basuh.


Langkah 5:
ULANG PROSES di atas sekali lagi atau sehingga benar-benar tiada habuk yang tinggal


Boleh juga jika nak lakukan wash & rinse sahaja. Keseluruhannya saya ulang dalam 3 kali cycle (wash, rinse, spin). Ambil masa 5 jam. Barulah mesin basuh benar-benar bersih. 


Selain Cosway boleh juga guna bahan alternatif lain untuk tube cleaning / tube hygiene:

1. SODIUM PERCARBONATE atau SODIUM CARBONATE (300Gram)
2. Sodium Borate (Borax) ( 300Gram )
3. Jenama CALGON / OXY ( 300gram)

4. Cuka (140gm) dan soda bikarbonat (750ml)



Korang dah pernah cuci drum mesin basuh tak?

Or 

pergi dobi?




No comments:

Post a Comment