@azyyatiliah

#50 Menjejaki 15 Restoren Halal di Jepun



Assalamualaikum semua. Hari tu dah bebel panjang berjela dalam travelog Japan bab menjejaki restoren halal di Jepun. Sebab panjang sangat travelognya, kesian korang nak cari balik. Jadi hari ini Azie ringkaskan dan padatkan dalam satu post sambil bolot semua keyword penting untuk carian di google. Hiks. Semua tempat di bawah ni, kami dah cuba try test sambil jalan-jalan cari Sakura cari makan sekali. Wise man said "Eating in a foreign country may be the surest, truest way to its soul" Rugi pergi jalan jauh-jauh tak try local food :D


Makanan Halal di Tokyo

1. Sumiyakiya Nishiazabu - Korean Japanese fusion
(Grill/Halal Yakiniku)
Roponggi 5 to 15 min walk from station, depends which exit
11.30am - 3pm - lunch set; ¥2,400
6pm - 11.30pm - dinner set; ¥4,000 - ¥5,600 per set per person


Jol Harajuku Food Court, 2nd Floor
5 min walk from JR Harajuku station -  Takeshita exit, 
3 min walk from Chiyoda line or Fukutoshin line Meiji Jingumae exit no.5
Weekday 10:30am-20:30pm
Saturday, Sunday and Holidays 10:30am-21:30pm


Ramen popular halal di Japan
Ramen price starts from ¥780
2 min walk from Masjid Assalam Okachimachi
Lunch : 11.30am-3.00pm
Dinner: 5pm - 10pm


Asakusa short walk from Sensoji Temple
10 min walk from Asakusa Station
¥200 and above
Mon–Fri 11:00–22:00, Sat/Sun 8:00–20:00


Japanese, Soba in Odaiba
Dalam Diver City Tokyo Plaza, 6th Floor near to Daiso
Soba noodles -  ¥510 -  ¥1,180


Authenthic Indonesia Restaurant
Okubo, Tokyo - 5 min walk from JR Shin-Okubo
Wednesday - Sunday Lunch: 11:00 - 17:00 
Wednesday - Sunday Dinner: 17:00 - 22:00
Ayam Goreng Jawa Set, ¥510


Indian Food in Lake Kawaguchi 
Roti naan besar raket squash!


The first halal sushi restaurant in Japan
Budget: > ¥1,000 
Mon-Sat 11:30-23:30 (L.O.23:00) Lunch 11:30-16:00
Sun, Public Holiday 11:30-22:00 (L.O.21:30) Lunch 11:30-15:00


9. Nasco Food Court Shin Okubo
Indian, Arabian, Mediterranean Cuisine
Monday - Sunday : 12 - 10.30pm


Satay Okubo yang sangat popular! ¥100 secucuk. Serious tak puas makan!😋



Makanan Halal di Kyoto


Ramen & chicken karaage
11am - 10 pm
3 min walk from Hanami Koji Street
Harga set > ¥1000; Ala carte > ¥700


Lokasi sebelah Halal Mentei Naritaya Gion
Set menu ¥1500 ke atas per person
Cuaca sejuk dapat makan daging BBQ
NIKMAT!



Makanan Halal di Osaka


 ¥1380  - harga weekdays
 ¥1680 - harga weekend
konsep makan buffet sampai kenyang ALHAMDULILLAH TETAPI dalam masa 70 minit
Lokasi dalam Tempozan Market Place, 3rd floor. Mall yang between Ferris Wheel dan Osaka Aquarium Kaiyukan


Japan No.1 Biryani,Pakistani & Arabic food for last 8 years
Ready at least ¥1000 - ¥1500 per person
Lokasi near to Shinsaibashi Station
Kedai underground. Turun bawah dengan tangga.



10 min walk from Namba Station
Bayar guna vending machine
Ramen & chicken karaage dia memang lazat nikmat
Ramen set with rice and chicken  ¥1100


Sanuki Udon ala carte
Lokasi di Terminal 1, 2F di Kansai International Airport
Harga dari ¥480


Bahan perasa utama dalam Japanese cuisine biasanya sa-shi-su-se-so. First mesti gula dan diikuti garam, cuka, kicap & miso :D Ada yang kata makanan Jepun tawar. Setelah 16 hari kami di Jepun dengan bajet lebih kurang RM1000 per person untuk jjcm Japan jadi tuan suami dan saya pula SANGAT SUKA makanan Jepun terutama ramen, udon dan  soba kerana cukup rasa! Just nice kerana tidak masin. Ia tidak pedas dan tidak terasa tawar di lidah. Jepun banyak mengekalkan rasa asli bahan yang digunakan. Sebab tu ramai je rakyat Malaysia yang tergila-gilakan makanan Jepun. Agaknya sebab tu AEON food court sangat mendapat sambutan di seluruh Malaysia. Hehe. Tapi makanan bercitarasa Jepun dalam AEON tu tak sama langsung dengan makanan authenthic yang kami makan di Japan. Di Japan rasanya lebih authenthic dan sedap. Apa-apa pun citarasa dan lidah manusia tak sama kan. Jadi kalau ada rezeki lebih cepat-cepat beli tiket ke Jepun. Pergi, rasa dan feel sendiri :D


Kami perasan setiap kali kami masuk restoren kebanyakkannya akan sediakan tuala sejuk (kain basah dibalut plastik). Tujuannya untuk bersihkan tangan SEBELUM makan. Bukannya selepas makan. Katanya biadap kalau guna tuala basah tu untuk lap muka atau mulut atau mana-mana bahagian badan selain tangan :D


Biasanya setiap hidangan automatically entitled to free drinking water. So jimat di sini sebab tak perlu order air :D


Makanan lain yang kami cuba:D


Luke's Lobster



Kirin Milk Tea




Vitamin C 1000mg perisa lemon *untuk kuatkan antibodi kononya*



Strawberry di sini sangat fresh, murah, manis dan sedap! Kami beli berpek-pek strawberry. Di Tokyo boleh kata setiap hari beli buat kudap-kudap dan untuk lawaskan perut :D



Matcha ice-cream




Biskut Bourbon Alfort atau famous dengan panggilan biskut kapal Japan. Lupa nak snap gambar walaupun beli dekat 20 paket utk souvenirs. Paham2lah berat dia Ya Rabbi! Pic credit: https://blog.halal-navi.com/



Yang takde rezeki sampai Japan lagi jangan sedih-sedih atau terliur sangat nak rasa sebab semua di atas (kecuali strawberry) dah ada di Family Mart Malaysia! Yahoooo. Cuma hargalah tak sama. Abaikan. Go and grab fast! :D 



Eh belum habis lagi.....



Snek halal Japan. Japan mesra muslim kan. Jadi semua snek2 dalam gambar tu boleh dimakan tanpa was-was. Kami masuk nak cari bekal ke kyoto & osaka. Puas belek-belek product, scan dengan google translate dalam department store. Ada staf yang perasan dan baik hati approach kami dan tunjukkan rak ni. Kiteorang macam whoaaaaaaaa! Ini sangat heaven. So membeli-belahla kami di sini dengan suksesnya. Skincare halal made in Japan pun ada uols. Arggh rindu kerepek beras tuh.


"You have to taste a culture to understand it"


No comments:

Post a Comment