@azyyatiliah

Makanan Halal Bangkok | Yana Restaurant, MBK


Sebut Yana Restaurant mesti terbayang Tom Yam with coconut milk yang authenthic tu kan. Yana Restaurant sejenis restoren halal Thai yang popular di kalangan pelancong Malaysia. Mudah-mudah-mudah nak pergi. Lokasinya di tempat strategik. Naik BTS Skytrain turun di National Stadium. Yana Restaurant di Tingkat 5 dalam MBK berhadapan food Court. Pemiliknya Muslim. Chef nya muslim. 100% menggunakan bahan-bahan halal. 

Pertama kali makan di Yana Restaurant, kesedapannya tu benar-benar menjilat jari, hirup sampai licin semangkuk, terapung di awangan, termimpi-mimpi tom yam & green curry dalam tidur. Over sangat lah! Authenthic di Thailand pulak tu. Ini bukan makan dalam restoren Thai di Mid Valley ok. Feelingnya berbeza. FIRST TIME. Maafkanlah. Hiks.

Sekarang ni rasa macam dah kurang nikmat. Maybe sebab dah banyak kali makan di Yana ni. Pastu sebab dah rasa macam-macam tom yam di lain-lain restaurant. Hahah. Sorry Yana! Jika anda baru pertama kali sampai Thailand, dan hanya bercuti untuk tiga empat hari...mehla cuba Yana ni. Pasti tak menyesal. Dalam restaurant ni korang akan jumpa rakyat Malaysia, Indonesia & Brunei datang lunch atau dinner di sini.

Awal-awal nak bagitahu ni. Harga memang MAHAL kalau compare dengan harga makanan halal yang banyak di Petchaburi Soi 7, Usman dll. Yerla harga dim sum di Star Hill pastinya lebih mahal berbanding harga dim sum di NU Sentral kan. 

InshaAllah walaupun mahal, makanan sedap & tidak menghampakan. 

MESTI CUBA

Tomyam Seafood (coconut milk) Harga: 299 Baht.
Somtam Mango Salad Harga: 99 Baht
Green curry: 149 Baht
Ice Thai Milk Tea: 60 Baht







Sekian, unpaid review dari saya :D


Boleh refer link di bawah ini 👇👇👇👇 untuk Bangkok Travelog 2016 & 2014 :D
*sepatutnya link warna biru. Tapi dia tak bertukar jadi biru. Whateverlahhh*

2016
2016, Jumpa Ex-Boyfriend Di Bangkok Thailand
2016, Best Ke MBK
2016, Siam Paragon Siam Center Siam Discovery
2016, Keunikan Pasar Minggu Chatuchak & Terminal 21 Bangkok
2016, Restoren Halal dalam Don Mueang International Airport
Sea Life Bangkok Ocean World, Thailand
11 Tempat Menarik di Bangkok, Thailand
Ladang Bunga Matahari di Thailand
Day Trip to Lopburi
Tempat Makan Halal di Bangkok | 9 Senarai Restoren Halal Muslim Thai
Makanan Halal Bangkok | Usman Muslim Thai Restaurant
Makanan Halal Bangkok | Farida Fatornee Muslim Food Restaurant
Makanan Halal Bangkok | Kah Jak Thai Halal Restaurant Chactuchak Weekend Market
Makanan Halal Bangkok | Yana Restaurant, MBK
Makanan Halal Bangkok | Sophia Muslim Food Restaurant

2014
#1 Bangkok 2014 : TIPS Persediaan Bercuti di Bangkok, Thailand
#2 Bangkok 2014 : Abloom Service Apartment, Sanam Pao
#3 Bangkok 2014 : The Choa Phraya แม่น้ำเจ้าพระยา
#4 Bangkok 2014 : The Grand Palace, พระบรมมหาราชวัง
#5 Bangkok 2014 : Temple Of Dawn ซอยปรกอรุณ อรุณอมรินทร์ 
#6 Bangkok 2014 : Chatuchak ตลาดจตุจักร Weekend Market
#7 Bangkok 2014 : Part 1 - Shopping Malls In Bangkok 
#8 Bangkok 2014 : Part 2 Shopping Malls In Bangkok
#9 Bangkok 2014 : Terminal 21 Shopping Mall TERunik di Thailand
#10 Bangkok 2014 : Makanan Halal di Bangkok, Thailand
#11 Hasil Pelaburan di Bangkok

1 comment:

  1. Salam perkenalan.. blogwalking, done follow blog ini dan klik iklan menarik di sini. :)

    ReplyDelete