@azyyatiliah

Makanan Halal Bangkok | Kah Jak Thai Halal Restaurant Chactuchak Weekend Market


Hari ini masih di bawah tajuk besar tempat 'Makanan Halal di Bangkok'. Turn Kah Jak Thai Halal Restaurant. Kah Jak yang kami cuba ni lokasinya di dalam Chatuchak Weekend Market. Pasar Chatuchak ini hanya ada pada Sabtu dan Ahad sahaja. Dalam pasar terletak di section 18 Soi 26. Memang jenuhla korang nak cari. Restoren kecil sahaja. Sekali masuk tak boleh ramai. Price wise, sangat berpatutan.

First time ke Chatuchak tak jumpa halal restoren pun. Maybe sebab tak cari dan orang pun ramai sangat dalam pasar. Culture shock. Hahaha. Rimas dan sakit kepala. Rasa nak balik cepat. 2nd time ke Pasar Chatuchak terjumpa Saman Islam Halal Food Restaurant. Dah jumpa tu terus duduk makan. Kalau pusing-pusing dulu comfirm susah dah nak cari semula kedai ni. Lokasinya tak jauh dari Clock Tower. Nanti kita review. Harga agak pricey. 3rd time baru terserempak dengan Kah Jak Thai Halal Restaurant ni. Bear in mind, chatuchak weekend market is the largest market in Asia Tenggara. So bayangkan setiap kali masuk jumpa kedai lain-lain. Macam en husband 6 bulan duk sini boleh kata minggu yang dia tak balik Malaysia memang dia cuci mata di Chatuchak. Cara nak ingat kedai, dia guna teknik ular. Hohohoho. Bolehla ingat certain-certain kedai yang kami suka pergi. 

Waktu mula operasi 11am. Selain tempat makan, mereka ada provide musolla juga untuk traveller yang nak solat. Toilet asing lelaki perempuan pun ada. Menu apa yang best di sini? Serious cakap jangan lah order Nasi Briyani kat Thailand. Sebab Nasi Briyani mereka lain macam dari nasi briyani malaysia version. Kuah kicap manis. Confirm tak leh terima. 1st time dulu makan jugak Nasi Briyani (Terminal 21). Pastuu, nasi aper ni? Tak boleh terima kalau yang serve dengan kicap manis/kicap masin. Jadi kalau nak selamat. Order sahaja Krapao ( Plain/Steam Rice + Chicken/Beef Basil) seperti gambar di bawah.

Rata-rata kami tengok dalam restoren ni duk pakat order nasi Briyani, nasi goreng & nasi pelik2 dalam menu. Pastu tinggal separuh pinggan. Tak habis. Takleh terima lah tu. Kiteorang punya pinggan pulak habis licin sebutir nasi pun tak tinggal. Krapao kat sini not bad. Sesuailah dengan tekak dan taste Melayu kita. Air pulak mesti nak order Thai tea :D


Harga Krapao 70 Baht



Masa ni peak time memang crowded. Dapat makan bucu-bucu meja je. Alhamdulillah. Bersyukurlah. Dalam pasar Chatuchak kita tak boleh makan street food kat sini sebab non-halal. Jadi bisa kebulur datang pasar kalau tak isi perut dulu. Lepas isi perut baru ada energy nak terus merayap dalam pasar yang padat dengan manusia yang datang dari seluruh pelusuk dunia ;)

 Minggu berikutnya datang lagi untuk try Seafood Fried Rice & Pad Thai. Nampakkk tak sepeket gula & chilli flakes untuk makan dengan Pad Thai tu. Hari-hari macam ni, balik Malaysia kene detox. Hiks. Oh btw kami lebih suka Krapao :D


Boleh refer link di bawah ini 👇👇👇👇 untuk Bangkok Travelog 2016 & 2014 :D
*sepatutnya link warna biru. Tapi dia tak bertukar jadi biru. Whateverlahhh*

2016

2014

2 comments:

  1. salam sis.boleh share lokasi spesifik x kedai makan kah jak ni?tq :)

    ReplyDelete