@azyyatiliah

Day Trip to Lopburi


Assalamualaikum

Boleh kata ini sambungan cerita semalam. Baca sini
> LADANG BUNGA MATAHARI




Sementara tunggu train dari Lopburi ke Bangkok tiba jam 12.30 tengahari, kami reronda dulu sekitar station Lopburi. Keluar aje station keretapi terus nampak binaan ini. 

Lopburi ni sunyi sepi aman damai. Info penting mengenai Lopburi dari wiki.

1. There are two downtown areas in Lopburi: New Town and Old Town. Most of the important sites, plus the train station, are in the Old Town; buses arrive and depart from the New Town.

2. Lopburi is famous for the hundreds of crab-eating macaques (monkeys) that overrun the Old Town, especially in the area around Phra Prang Sam Yot and Phra Kaan Shrine, and there's even a monkey temple/amusement park where you can buy snacks to feed to them.

3. Keep an eye out for monkeys hanging from trees and wires and sitting on roofs and ledges, and be aware that they have some unpleasant bad habits including defecating on unsuspecting pedestrians from their overhead perches, jumping on people to snatch food and stealing bags that they suspect may contain something edible.

4. At night nothing much is going on in the Old Town, thus the street dogs consider everybody running around after midnight very suspicious.





Obviously Station Lopburi di area Old Town. Dalam perjalanan pergi ke ladang bunga matahari korang akan nampak roundabout dan ada runtuhan temple kat dalam tu. Penuh dengan monyet jenis macaques ni. Seram weh. Memang meriahh betul mereka berpesta dalam tu. Memang tak la nak jalan kaki sendirian tepi jalan. Contoh macam di bawah ni ya :D

Kredit: Google (Avax.News)

Mujurlah area station ni takde monyet2 ni berkeliaran. Kalau tidak memang tak keluar station cari tiket patah balik pergi Bangkok. Sanggup tak pergi ladang bunga matahari. Yang ada di station ini cuma anjing. Mujurla anjing jenis duduk melepak malas je. Kalau tidak haru jugak pusing2 nak lari dari anjing. Dari gambar bawah ni boleh nampak Station Train Lopburi.


Area sini memang tak jumpa gerai makan halal. Kiteorang standby bawa susu pisang, coklat Meiji, air masak, roti halal sepaket 10 keping beli dekat 7E. DIY sapu butter. Tak lupa jajan untuk kudap-kudap. 


Tiket balik ni tak perlu beli siap-siap. Sebab train ke Bangkok dari Chiangmai kekerapannya tinggi. Tiket balik ni kononnya nak naik kelas dua. Tapi beza harga yang banyak antara kelas 2 dan 3 akhirnya pasrah dengan Kelas 3 je. FYI, kalau nak ke Lopburi naik train yang pergi Chiangmai. Jadi nak balik kena naik train dari Chiangmai. Tunggu di Platform 2. Mujurlah train ke BKK tak ramai penumpang. Dapatlah kami duduk sepanjang 3 jam perjalanan. Tapi tapi tapi kan bila dah masuk tengahari cuaca memang hangat. Tak serupa pagi tadi. Kelas 3 layak kipas angin je. Pastu makin nak sampai BKK makin slow kelajuan keretapi. Masa ni kurasakan inilah train paling lembab di dunia. Siap berenti dulu bagi kenderaan jalan raya lalu (maybe time tu peak hour dan traffik sesak kot) Jadi keretapi kena stop dulu bagi kereta lalu. Biasa kereta yang stop keretapi nak lalu. Hailah macam-macam. Huiii sampai BKK terus sakit kepala kepanasan. Hahaha.


Begitulah al-kisah day trip to Lopburi. Semuanya kerana bunga matahari. Oh pergi ladang bunga matahari jangan pakai baju cerah. Konfirm lekat debunga kuning di baju. Baju kiteorang tu sebenarnya dah lekat warna kuning-kuning. Mujurlah basuh hilang. Ok next entry Azie share makanan halal di sekitar Bangkok! Heran bila orang kata Bangkok susah nak cari makanan halal. Korea lagi susah tauuuu.


Boleh refer link di bawah ini 👇👇👇👇 untuk Bangkok Travelog 2016 & 2014 :D
*sepatutnya link warna biru. Tapi dia tak bertukar jadi biru. Whateverlahhh*

2016
2016, Jumpa Ex-Boyfriend Di Bangkok Thailand
2016, Best Ke MBK
2016, Siam Paragon Siam Center Siam Discovery
2016, Keunikan Pasar Minggu Chatuchak & Terminal 21 Bangkok
2016, Restoren Halal dalam Don Mueang International Airport
Sea Life Bangkok Ocean World, Thailand
11 Tempat Menarik di Bangkok, Thailand
Ladang Bunga Matahari di Thailand
Day Trip to Lopburi
Tempat Makan Halal di Bangkok | 9 Senarai Restoren Halal Muslim Thai
Makanan Halal Bangkok | Usman Muslim Thai Restaurant
Makanan Halal Bangkok | Farida Fatornee Muslim Food Restaurant
Makanan Halal Bangkok | Kah Jak Thai Halal Restaurant Chactuchak Weekend Market
Makanan Halal Bangkok | Yana Restaurant, MBK
Makanan Halal Bangkok | Sophia Muslim Food Restaurant

2014
#1 Bangkok 2014 : TIPS Persediaan Bercuti di Bangkok, Thailand
#2 Bangkok 2014 : Abloom Service Apartment, Sanam Pao
#3 Bangkok 2014 : The Choa Phraya แม่น้ำเจ้าพระยา
#4 Bangkok 2014 : The Grand Palace, พระบรมมหาราชวัง
#5 Bangkok 2014 : Temple Of Dawn ซอยปรกอรุณ อรุณอมรินทร์ 
#6 Bangkok 2014 : Chatuchak ตลาดจตุจักร Weekend Market
#7 Bangkok 2014 : Part 1 - Shopping Malls In Bangkok 
#8 Bangkok 2014 : Part 2 Shopping Malls In Bangkok
#9 Bangkok 2014 : Terminal 21 Shopping Mall TERunik di Thailand
#10 Bangkok 2014 : Makanan Halal di Bangkok, Thailand
#11 Hasil Pelaburan di Bangkok

1 comment:

  1. Salam, saya bakal ke Bangkok, honeymoon bajet bulan Oktober nanti, nak tahu.. train kerap ade ke? penuh tak selalunya? Boleh kongsi lokasi hotel terbaik dengan harga berpatutan tak? 😁

    ReplyDelete