@azyyatiliah

#2 Tips Persediaan Umrah Mekah Madinah November 2016


Assalamualaikum



EXCITED! Itulah perasaan sebenar lepas balik mendaftar umrah di Andalusia. Masa pergi Andalusia daftar umrah, kami request nak penerbangan pertama dan terawal selepas musim haji. Kalau boleh nak pergi bulan Oktober. Overkan. Andalusia feedback penerbangan pertama umrah lepas musim haji seawal 11 November 2016. Tapi dah penuh. Penerbangan kedua juga penuh. Maka nama kami masuk dalam penerbangan ketiga. Takpa kami ok je. Pastu blur-blur nak pergi Mekah dulu ke Madinah ni. Pastu nak pilih airlines apa ni? Pastu nak ambil bilik yang mana ni? Berdua? Atau share-share berempat? Berenam? Hotel pula nak jarak berapa meter ni? Semua harga berbeza-beza di Andalusia. Jemaah boleh pilih ikut bajet dan kesukaan masing-masing.

Suka Azie nyatakan di sini semua perkongsian tips persediaan umrah Mekah Madinah bulan November 2016 ini hanyalah berdasarkan pengalaman sendiri dan suami. Azie mohon maaf jika pengalaman ini berbeza atau tidak sependapat dengan anda :) Lapangkan hati dan fikiran. Sentiasalah bersangka baik. Moga coretan ini sedikit sebanyak membantu anda yang pertama kali ingin menunaikan umrah seperti Azie & suami.


TRAVEL AGENT

Dah terbiasa travel luar negara berdua bersama mahram suami, maka umrah juga cadang pada suami untuk lakukan secara DIY (Do It Yourself). Maksudnya semua dilakukan sendirian berhad dari sediakan dokumen, buat visa masuk arab saudi, cari tiket penerbangan sendiri, cari bilik hotel sendiri. Hasrat itu awal-awal ditegah suami. Beliau ada pendapat dan hujah tersendiri. Katanya eloklah kita pergi dengan travel agent. Maka, tugas sayalah tu mencari tarvel agent untuk urusan umrah. Tanya kawan-kawan yang dah ada pengalaman, macam-macam nama yang mereka cadangkan seperti Andalusia, Tiram Travel, Poto Travel, Felda, TH, Rayhar, Misbah, Utas dll. Uishhh banyak senarai ni. Mana satu nak pilih? Mana yang terbaik? Subjektif kepada hati, penerimaan dan keperluan masing-masing. Setiap travel agent menawarkan pakej yang berbeza. Teliti setiap pakej dan sesuaikan mengikut keperluan anda & keluarga. Yang pastinya setiap travel agent pasti mahukan yang TERbaik untuk semua jemaahnya.

Ringkasnya, kami suami isteri sepakat meilih Andalusia sebagai travel tour yang bertanggungjawab bawa kami menunaikan umrah. Pening kepala survey jauh-jauh. Pejabat Andalusia Senawang tak jauh dari rumah. Jadi lebih afdal ambil yang dekat. Banner pun terpampang besar di tepi jalan Dataran Senawang. Dekat-dekat ini senang nak berurusan. Jadi yang lain-lain tu kami redha & tawakkal kepada Allah sahaja.

Rumusannya sepanjang 12 hari 10 malam umrah dan ziarah Mekah Madinah, kami berdua sepakat memang rasa sangat puas hati dengan servis dan perkhidmatan Andalusia. Terima kasih Andalusia kerana beri perkhidmatan yang sangat baik. Walaupun bawa jemaah ramai keseluruhannya tapi mereka memang cekap dan cemerlang dalam menguruskan jemaah. Di Mekah kami diberi Hotel Malak Ajyad jaraknya 450m dari Masjidil Haram. Di Madinah kami menginap di Hotel Mawaddah Al Waha yang jaraknya lebih kurang 150m dari Masjid Nabawi. Dengan Andalusia satu bas seramai 42 jemaah diletakkan di bawah seorang Mutawwif. Kami bas no.3 bersama Mutawwif Ustaz Ahmad Nazmie Omar. Termakbul doaku nak Mutawwif orang Malaysia. No bas akan diberi siap-siap dari KLIA dan ada di belakang tag nama masing-masing.


Mutawwif Ustaz Ahmad Nazmie walaupun masih muda tapi berilmu dan kami beri dia ***** bintang sebab sangat cemerlang :)

HARGA

Harga setiap travel agent pasti berbeza-beza setiap satunya. Pasti ada sebab mengapa ada yang terlalu murah dan terlalu mahal. Biasanya harga pakej bergantung kepada jarak hotel yang bakal kita menginap di Makkah & Madinah. Biasanya makin dekat hotel kita dengan Masjidil Haram makin mahal harga pakej kita. Di Andalusia, selain pakej Hilton, kita berserah sahaja hotel mana yang bakal kita menginap di Mekah & Madinah. Andalusia ada beberapa hotel yang mereka sudah pajak.

Jenis bilik samaada bilik berdua, berempat atau berenam. Jika kita ambil bilik berdua boleh share bilik suami isteri. Jika ahli keluarga mak abah, adik beradik 2 orang cukup korum boleh ambil bilik berempat. Jika kita tak cukup korum takpa. Boleh ambil bilik berempat atau berenam. Nanti kita berkongsi bilik dengan jemaah lain seperti bilik wanita sahaja. Suami pulak akan kongsi bilik dengan jemaah lelaki sahaja. Harga lebih murah. Azie pun awal-awal tak faham pasal bilik-bilik :)

Jenis kapal terbang. Naik Air Asia lebih murah. Naik MAS lebih mahal. Di Andalusia harga SAUDIA (Saudi Airlines) sama dengan harga MAS. Teringin pulak nak try SAUDIA. Kata ada surau kecik dalam flight. Memang selesa naik SAUDIA. Makan pun sodap.


Makan minum sepanjang di sana. Ini kerana ada pakej yang sediakan 3x sehari (minum pagi, tengahari, malam). Ada yang sediakan 5x sehari. Ada yang sediakan lunch sahaja. Macam Andalusia sediakan 5x sehari. In between tu mereka sediakan roti dan air unlimited di dewan makan. Jadi tak risau kalau skip meals masih ada makanan buat alas perut. Makanan di Mekah & Madinah pun sedap-sedap belaka. Masakan Malaysia. Ada nasi lemak siap. Tengahari ada sambal belacan.


Jadi Azie berpendapat empat perkara ini patut anda ambil tahu, tanya betul-betul dengan travel agent pilihan anda. Kalau kita pergi berdua bersama pasangan mungkin tak kisah sangat. Tapi jika kita bawa ibu bapa yang dah berumur atau uzur, bawa anak-anak, bawa baby, adik beradik dan ahli keluarga lain, moleklah ambil tahu perkara di atas dengan teliti. Biarlah kita dan ahli keluarga kita sama-sama selesa beribadah. Jika berkemampuan usah berkira bila kita pergi beribadah. Jika semua kerana Allah SWT..... semata-mata kerana Allah, InshaAllah pasti ada ganjaran yang Allah beri untuk kita di masa hadapan dan perbelanjaan yang dikeluarkan untuknya akan digandakan pahala oleh Allah SWT. Amiin Allahuma Amiin. Yang penting sentiasa berlapang dada dan bersangka baik. Bukan hak kita untuk judge. Semoga perjalanan umrah dan ziarah diberkati Allah SWT. 


DOKUMEN UNTUK PROSES VISA UMRAH 2016 BAGI PASANGAN SUAMI ISTERI


1. Passport MALAYSIA yang sah tempoh lakunya tidak kurang dari 7 bulan dari tarikh penerbangan beserta 6 muka surat kosong

2. 4 keping gambar bewarna berukuran 6cmx4cm berlatar belakangkan warna putih. Bagi wanita wajib memakai tudung kepala (hitam atau gelap). Lelaki tidak dibenarkan bersongkok. 80% zoom pada muka.

3. Kad suntikan ACYW135

4. Satu salinan Sijil nikah yang ada cop pengesahan Pejabat Agama (Bhgn Cerai, Nikah & Rujuk) DAN cop pengesahan dari WISMA PUTRA, PUTRAJAYA

Gambar umrah kami ambil di Giant Shah Alam. Sebelah kedai telefon. Harga RM18 seorang. Kalau di Andalusia cawangan Senawang mereka sediakan perkhidmatan ambil gambar. Datang pada hari Sabtu. Harga RM10. Mudah dan murah bukan? Saya tak pasti cawangan yang lain.

Kalau sebut nak suntik ACYyadayada ni orang tak paham. Cakap je nak suntik untuk umrah. Hospital kerajaan memang tak buat suntikan umrah. Klinik kesihatan yang kami call pun takde buat suntikan umrah juga. Call Klinik Kesihatan Senawang, mereka cakap memang kita tak buat. Call Klinik Kesihatan Jeram kata memang kat sini takda. Setakat yang jumpa Klinik Kesihatan di Kelana Jaya. Itupun katanya kena tunggu habis musim haji. Kalau ada lebih boleh datang. Jadi macam kena kerap call tanya status. Klinik swasta pulak tak semua yang ada. Jadi sebelum pergi kami call beberapa klinik swasta di sekitar Senawang. Ini harga yang kami dapat;

Klinik Tawakkal Senawang - RM170
Klinik Ibnu Sinar Senawang - RM150
Klinik Karisma di Lavender Height - RM130
Andalusia - RM140

Andalusia cawangan Senawang juga ada sediakan perkhidmatan suntikan umrah ni juga. Daftar untuk temujanji suntikan. Suntikan umrah dibuat pada hari Sabtu. Ada doktor yang datang.

Cop pengesahan untuk salinan sijil nikah tu kami dapatkan di JAIS Shah Alam. Suami je yang pergi. Kita tak ikut takpa. Makna di sini boleh wakil yang pergi copkan. Sama juga di Wisma Putra Putrajaya.

Errr paham kan?


PERSEDIAAN ROHANI/ILMU

Aku manusia tiada ilmu pengetahuan. Tertanya-tanya apa itu UMRAH? Selalu dengar dalam TV Al Hijrah..Umrah ialah penyucian jiwa yang merubah sempadan iman. Ikut buku "UMRAH ialah qasad mengunjungi Baitullahil-Haram dalam kedaan beribadah dengan mengerjakan TAWAF, SA'I & BERTAHALUL (bergunting/bercukur) pada bila-bila masa sahaja asalkan tidak dalam ihram haji. " - Buku Panduan Umrah & Ziarah Madinah & Makkah Andalusia Travel & Tours.

Pendapat jumhur ulama - umrah itu wajib dilakukan seumur hidup sekali. Jika diulangi menjadi sunat (yang buat/pergi kali kedua, ketiga, keempat) dan memperolehi pahala yang banyak. Jadi macam kami ni tak pernah pergi Mekah maka jadilah ia umrah wajib. Ustaz cakap kenapa kena pergi Mekah. Kerana Allah panggil jadi tetamuNya. Kerana Nabi panggil. Untuk apa? Untuk diampunkan segala dosa, untuk diberi ganjaran pahala yang banyak. Kata ustaz Luqman lagi umrah ialah Ziarah Kaabah.

Benar kita pernah belajar bab umrah dan haji masa sekolah zaman dulu. Tapi semua seolah-olah hilang dari ingatan *sayalah tu*. Jadi bila nak pergi umrah memang WAJIB belajar, pergi kelas, kena ada ilmu dan ambil tahu pasal umrah. Rugi jika terbang 7,000 km bayar beribu-ribu tapi tiada ilmu tentang umrah & ziarah. Bergantung semata-mata pada Mutawwif. Jika kita berilmu pasti kemanisan ibadah itu lebih dirasai dan dinikmati sampai ke lubuk hati yang paling dalam. Menuju ke Makkah al-Mukarramah merupakan rehlah imaniyah. Jika berilmu pastinya menambahkan keimanan dan ketakwaan dalam mentaati perintah Allah SWT. 

BACA BUKU PANDUAN UMRAH


Di Andalusia, selesai mendaftar kita diberi buku "PANDUAN UMRAH & ZIARAH MADINAH & MAKKAH" setebal 195 m.s. Relax! Usah panik dan berpeluh. Azie pun awal-awal risau jugak. Tebalnya buku nih. Kena hafal ke? Camne nak hadam semua ni? Kena baca sampai habis ke?

Terpulang. Azie banyak masa. Hiks. Jadi baca sampai habis untuk dapatkan overview. Bila dah habis baca buku panduan ni baru paham serba sedikir berkenaan apa yang kita perlu buat masa umrah & ziarah. Tapi masih tak dapat gambaran visual. Masih lagi blur-blur. Buku panduan umrah macam baca buku text. Semua fakta yang penuh dengan ayat-ayat dan terjemahan. Bagi Azie, tak cukup dengan khatam baca buku panduan je. Mesti nak kena pergi kelas. Belajar dengan ustaz.

KURSUS PANDUAN UMRAH


Jadi setiap hari Sabtu dari jam 9am - 1pm, 2 bulan sebelum berangkat Azie dan suami dah masuk kelas Panduan Umrah & Ziarah Makkah dan Madinah di Andalusia Cawangan Senawang ni. Sedut ilmu dari pelbagai ustaz (setiap minggu ustaz berbeza-beza) dan hadam selumatnya. Walaupun isi slide seolah-olah nampak sama tapi cara penyampaian dan ilmu setiap ustaz adalah berbeza. Jadi rugi sangat kalau tak pergi sehari! Paling best kelas Ustaz Lukmanul Hakim bin Haji Hanafi yang merupakan salah seorang pembimbing haji dari Tabung Haji. Bila dengar ceramah umrah dia..semangat datang berkobar-kobar rasa macam tang tang tu nak terbang pergi ziarah Kaabah. Bergema dewan A dan dewan B bila Ustaz Lukmanul Hakim yang beri ceramah. 

Macam Azie bila masuk kelas sekali tak paham lagi. Dah masuk kelas berkali-kali barulah paham dan jelas tentang umrah & ziarah. Masuk kelas berkali-kali secara tak langsung lekat dalam kepala tanpa perlu nak hafal. From my humble opinion persediaan ilmu yang paling penting sebelum pergi umrah ni. Samalah macam bila bos arah kita buat paperwork atau presentation pada client kan. Bersungguh tak tidur malam komited, dedicated nak menyiapkannya. Nak hasil yang tip top. Samalah bila kita pergi umrah. Lagilah nak pergi beribadah kerana Allah SWT. Pencipta kita. Pergi untuk diampunkan segala dosa. Mestilah perlu lebih tip top.

Selain tu boleh juga tengok di Youtube. Banyak ustaz yang kongsi & share taklimat, ilmu berkenaan umrah di Makkah & Madinah ni. Selagi belum pergi, gali ilmu dengan lebih mendalam lagi. Persiapkan diri dengan ilmu.

PENYUCIAN JIWA

Bila nak pergi Mekah, ustaz cakap eloklah terlebih dahulu membersihkan jiwa daripada segala dosa dan bercita-cita mahu berhenti daripada segala sifat mazmumah. Pra syarat yang membolehkan kita mencapai umrah yang mabrur (iaitu perjalanan umrah yang diberkati dan seluruh dosa diampunkan Allah).

Praktis banyakkan buat solat Taubat, Solat Hajat, Solat Tahajjud, Solat Dhuha, Solat Sunat Mutlak, Solat Sunat Rawatib. Praktis dari rumah. Ustaz cakap kalau kita tak mula praktis dari rumah, nescaya sampai sana kita pun tak buat atau jarang-jarang buat semua solat sunat di atas.


Untuk solat boleh refer Buku Ensiklopedia Solat. Harga RM100. 

Selain itu;
-Banyakkan bersedekah
-Banyakkan berzikir
-Banyakkan berdoa

Kenapa kita perlu buat semua di atas? Kerana ada banyak cabaran ketika mengerjakan umrah. Antara cabarannya ialah cuaca, mudah marah dan tidak sabar, dugaan Allah SWT, melawan nafsu, tiada tolak ansur, ditimpa sakit atau keuzuran. Syaitan tetap ada juga di Mekah & Madinah :p Ustaz Luqman selalu pesan jangan jadi macam 10 budak hitam yang last-last tinggal seorang. Samalah bila 200 jemaah yang pergi..moga-moga 200 jemaah mendapat umrah yang mabrur. Jadi kekuatan jiwa itu perlu. Sepanjang kita berada di sana kebergantungan kita hanya pada Allah SWT.

Azie recommend sangat baca buku-buku tulisan Prof Kamil seperti Travelog Haji, Nota Dari Madinah...Sangat bagus baca sebelum pergi umrah. Tak pun google di Youtube: Prof Muhd Kamil Ibrahim. Plisss dengar. MashaAllah ceramah beliau buat Azie benar-benar terpukul & insaf. Azie menangis tau dengar ceramah-ceramah beliau. Memang benar-benar meresap ke dalam jiwa. Bila berada di sana, kata-kata Ustaz Luqman & Prof Kamil sentiasa bergema dalam telinga dan dalam hati sanubari. Betul-betul beri energy dan semangat yang sangat positif. Pergi Masjidil Haram mesti nak cari saf paling depan dan nampak Kaabah. Di Masjid Nabawi mesti nak cari saf pertama juga dalam masjid. Duduk bawah kubah. Bukan sekadar solat di dataran masjid di bawah payung. Pastu sentiasa basahkan bibir dengan berzikir dan membaca Al-Quran. Tiada masa untuk bercakap-cakap atau bersembang di dalam masjid. Orang Arab antara azan & iqamah mereka tadah tangan berdoa kerana ia antara waktu mustajab doa. 



PERSEDIAAN JASMANI/FIZIKAL


Ya sangat perlu! Ini walking distance kami sepanjang 10 hari di Mekah & Madinah. Azie dengan suami awal-awal dah rancang nak panjat Jabal Nur pergi ke Gua Hira. Jadi persiapan fizikal kami cuma buat morning walk setiap hari sekurang-kurangnya 4km setiap hari. Jogging sikit-sikit supaya fit. Macam tak caya kan sehari berjalan berbelas-belas kilometer di Mekah. Mana datang kudrat & energy?


BARANG-BARANG KEPERLUAN UMRAH

Pemberian dari orang-orang kesayangan. MashaAllah Tabarakallah! Murah rezeki mereka nih.

Sebelum berperang mesti kena sediakan alatan perang dengan sempurna. Begitu juga sebelum pergi umrah perlu sediakan keperluan sebelum menunaikan umrah. Jadi kat sini azie saja nak kongsi checklist umrah wanita & lelaki ketika umrah bulan November.

Kami ambil bilik berdua. Jadi dapat minimize kan bag sebab banyak berkongsi. Contohnya tuala tak perlu bawa. Memadai dengan yang disediakan oleh pihak hotel. Kain basahan share. Ubat-ubatan bawa sendiri (tidak disediakan oleh pihak Andalusia) dan barangan penjagaan diri pun share.

Checklist wanita

-Telekung 5 helai putih
-Telekung 1 helai hitam
-Mini telekung 1 helai putih
-Mini telekung 1 helai hitam
-Khimar Neelofa 1 helai
-Tudung Siti Khadijah 3 helai (Peach, Hitam & Kelabu)
-Jubah 5 helai (tak cukup). Hantar dobi. Beli extra di Mekah & Madinah.
-Kasut 2 pasang (Azie rasa better bawa selipar yang takda selit ibu jari tu untuk ulang alik dari hotel ke masjid. Sepasang kasut untuk ziarah & naik guna Hira)
-Kain Basahan
-Hanger 5/6 pcs
-Inner/anak tudung (5-6helai)
-Inner baju (3-4 helai) - Tak bawa pun takpa. Azie pakai sebab bila berpeluh tak melekat-melekat pada jubah. Inner beli Uniqlo. Memang sangat selesa walaupun cuaca panas!
-Sarung tangan 2 pasang
-Seluar panjang pakai dengan jubah 2 helai
-Tshirt labuh dengan seluar track untuk pergi Gua Hira'
-Baju kelawar lengan panjang 2 helai (untuk tidur. Tak pakai sangat sebab masa kat hotel kejup2 sangat)
-Stokin 4 pasang
-Kasut tawaf 2 pasang (seperti dalam gambar di atas. Di bahagian tapak ada biji2 supaya tak licin)
-Pakaian dalam disposable. Yang pakai buang ni senang jimat space (beli di watson. Ada dari size S-XL. Cari yang paling kualiti untuk keselesaan. Harga dalam RM12 untuk 5 helai)
-Berus gigi
-Botol wudhu spray
-Buku-buku kecil bacaan zikir dan surah-surah ringkas
-Al-Quran (tak bawa pun takpa sebab memang banyak sangat Al-Quran di masjid. Tapi kalau berniat nak khatam Al-Quran boleh bawa dari rumah senang nak tanda).

** Moisturiser, pelembap bibir bawa tapi tak guna sangat. Hanya guna air zam zam. Letak dalam botol wudhu spray dan sentiasa spray pada wajah dan bibir dengan niat dan doa untuk melembapkan wajah dan untuk melembapkan bibir. Alhamdulillah sangat mujarab!

** Sepanjang berada di sana walaupun suhu tak terlalu panas tapi tetap juga berpeluh terutama ketika tawaf, sa'i atau solat tengah panas depan Kaabah. Ketika ziarah juga. Jadi jubah memang tak selesa nak rotate. Azie hantar dobi. Di Hotel Malak Ajyad Mekah harga dobi hanya 8 Riyal untuk sehelai jubah. Hantar sebelum Subuh hari ni, siap sebelum Subuh esok pagi. Pantas! Tak hantar dobi pun takpa. Ada yang basuh sendiri. Pastu sidai kat tangga hotel. Cepat je kering. Hehe. Ajaibnya kan walaupun berpeluh dan rotate banyak kali tapi baju tak bau langsung! Lagi2 kalau letak perfume. Balik Malaysia baru bertukar bau....hiks.

** Begitu juga telekung. Telekung memang pakai all the time hatta ketika tawaf di Safwah, Zam Zam atau Hilton Tower. Malas nak basuh kat sana sebab tu Azie bawa extra. 

* Lain orang lain keperluan. Boleh sesuaikan ikut keperluan masing-masing

Checklist lelaki

- Kain ihram
- 2 pasang seluar panjang seperti dockers
- 2 helai baju melayu
- 2 helai jubah
- 4 helai inner baju
- 2 helai inner seluar
- Tshirt lengan panjang 2 helai
- Seluar track
- Sweater (pakai masa pergi Gua Hira)
- 1 helai kurta
- Beli extra jubah & kurta di Mekah & Madinah
- 2 pasang selipar (mujur sangat. Sepasang hilang. Sepasang lagi jadi extra)
- Selipar hotel sebab hotel tak sediakan selipar
- Kopiah
- Kain pelikat (bawa tapi suami tak pakai pun)
- Tshirt & seluar untuk tidur
- Berus gigi
- International adapter

Supplements

Alfalfa; Vitamin C Sustained Release; Ostematrix; Omega Guard & Nutriferon (tiada dalam gambar)


Sebelum berangkat, setiap kali bertahajud selalulah berdoa "Peliharalah kesihatan kami, mudah-mudahan dengan kesihatan yang Kau berikan. Dapatlah kami beramal ibadah untuk mendekatkan diri kami kepada Mu." 

Kami ikhtiarkan dengan makan supplements (semestinya Shaklee)  di atas konsisten setiap hari minum dengan air zam-zam sebanyak yang boleh. Alhamdulillah. Allah Maha Mendengar. Allah makbulkan doa kami. Syukur sebab kami diberi kesihatan yang baik, sihat dan bertenaga sepanjang berada di Mekah & Madinah. Tidak demam, tidak batuk, tidak selesema. Syukur Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

SIMCARD? Tak beli. Bimbang tak dapat kawal hawa nafsu. Bimbang jadi lagha. Bimbang jadi lalai nak pergi masjid. WIFI ada hanya di lobi hotel. Jadi kalau rasa nk update FB /IG atau hantar khabar thru wasap kami singgah jap di lobi on the way nak ke masjid. Biasanya kul 2 atau 3 pagi waktu sana. Baru laju!

Bergambar-gambar? Ustaz cakap boleh nak ambil gambar tapi jangan ketika sedang melaksanakan umrah. Ketika umrah ada Tawaf & Sa'i. Syarat sah tawaf ialah berjalan bertujuan tawaf, bukan bertujuan lain (seperti ambil gambar kaabah, selfie, cari mutawwif, cari isteri yang hilang). Begitu juga dalam umrah kita lakukan Sa'i. Syarat sah Sa'i ialah kerana ibadah dan tidak kerana yang lain (ambil gambar/selfie dll). Jadi nak ambil gambar sudah selesai umrah, sudah selesai tawaf, sudah selesai Sa'i. 

Moga bermanfaat untuk anda yang membaca :D

Entry yang berkaitan dengan Umrah Bersama Andalusia November 2016;




3 comments:

  1. Replies
    1. Ya, kak azie doakan adik2 semua sampai ke sana suatu hari nanti

      Delete
  2. umrah packages

    binqasim travels present best umrah package 2017 at affordable price with best facilities.Now book your desireable umrah package in very cheap

    price,this ramzan book the journey of your life time with bin qasim travels.bin qasim travels offers best umrah package in karachi, you can

    see our packages at our website.

    ReplyDelete