@azyyatiliah

Kejutan untuk isteri!


Assalamualaikum dan salam sejahtera

Wah kelas tajuk ko kan Azie. LOLS.

Korang sukakan surprise tak? Confirmla kan semua orang sukakan elemen surprise. Lebih-lebih lagi jika dilakukan oleh orang tersayang, bff tersayang, suami tersayang, adik-beradik tersayang, family tersayang, isteri tersayang (banyak betul tersayang, pilihlah mana satu yang di atas). Azie memang suka kalau orang yang buat kejutan untuk Azie tapi Azie sendiri kategori LOSER bila masuk bab-bab surprise ni.

Masa zaman remaja kuat berangan mahukan suami yang romantik dan suka buat surprise ni. Kiranya doa dimakbulkan. Suami Azie terer buat SURPRISE. Sepanjang 7 tahun menjadi teman serumah, macam-macam perkara surprise yang dia buat. Kadang-kadang 'heart attack' ku dibuatnya. Meriah rumah tangga! 

Jadi, Azie share antara elemen surprise yang pernah dibuat suami.

Masa awal-awal kahwin, masa birthday yang ke 20 berapa tak ingat (memang teruk kan?), memang menunggula hadiah daripada suami. Pastu bila suami bagi hadiah, bagi ucapan cliche sangat "Tq sayang! I terlupa pulak harini birthday I. Tak sangka you bagi hadiah birthday ni" (padehal memang expected pun!) 

Uols nak tahu apa suami kesayangan, bagi hadiah besday ketika umur masih 20-an muda remaja gitu.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Troley bag / travel bag (Samsonite) warna hitam bersaiz medium.

Pffftt.

Rare. Tapi perlu ke bagi first hadiah besday begini? Sobs. Azie pun kerja idok lagi ketika itu. Bila masa nak guna travel bag ni?! Bila ditanya camne boleh terfikir nak bagi hadiah ni, ini jawapannya; sayang takpernah ada lagi dan berguna untuk outstation or  travel ke mana-mana nanti. Beli dulu, bila masa perlu senang. Benda dah ada. Yang penting dia pun boleh pinjam nanti kalau perlu travel! Nampak tak? Nampak tak bijaknya dia? Beli hadiah untuk kepentingan bersama.

Tapi kuredha dan berterima kasih. Dia tetap suamiku dan orang kesayanganku. 

Tak rasa nak belek dan tengok interior dalam. Buat dek letak tepi. Hahaha. Bila itu tidak berlaku, terpaksalah suami paksa suruh bukak. Bila bukak, rupanya ada hadiah lain kat dalam. Yay! Yay! (gembira bukan kepalang macam budak kecik dapat candy)
Hadiahnya adalah....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

HANGBAG cap GUESS (Limited Edition)!
Yang ni barulah melompat gembira dengan tidak dibuat-buat. 
Perempuan mana yang tak suka bila dapat handbag baru.
Zaman-zaman tu, terasa macam best-best sangat dah kalau dapat GUESS ni.
Patutla masa dating ajak pergi GUESS tengok-tengok handbag.
Boleh pulak tak perasan. Demmm!

Hadiah macam ni barulah terasa nak belek-belek tengok compartment kat dalam.

Belek-belek kat dalam ....eh..eh..eh apa ni?!
ada kotak kecik bewarna keemasan.
ada lagi HADIAH uols!
Wah ini namanya dapat HADIAH BERTINGKAT -TINGKAT!
Mulalah rasa nak pitam. Adakah seperti yang kubanyangkan.
Buka box mata terus macam terbeliak
 Mata ni macam ternampak sebentuk cincin
Terus pengsan kat situ. Ok tipu. 
Sila sambung sendiri.


Kemudian, 7 tahun berlalu dengan macam-macam kisah suka duka. Hadiah besday tahun lepas yang ke tiga puluh X, ialah sepotong kek Secret Recipe tanpa lilin dengan lagu besday yang dinyanyikan sendiri oleh suami. Nampak tak di situ? Apakah tandanya? Betullah orang kata, makin lama kita kahwin umpama bila jalan berdua, dah takda nak berpimpin tangan, dia jalan kat depan kita jalan kat belakang. Hahaha.

Oh cerita ini masih belum tamat.

Bulan lepas, suami balik kerja, lepas dinner, tengah lepak-lepak tengok tv tiba-tiba dapat HADIAH! 
Terus check kalendar. Bukan hari lahirku, bukan birthday dia jugak, bukan hari ulangtahun perkahwinan, bukan mengenangkan hari pertunangan, bukan hari perkenalan malah bukan tarikh istimewa apa pun. Tiba-tiba jadi seram dan fikir bukan-bukan! 

Dengan tangan terketar-ketar buka balutan hadiah, otak kiri bergerak laju memikirkan hadiah apa yang dia susah payah nak bagi ni. Macam-macam tekaan dah. Bila buka semua salah!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Rupanya
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Hair dryer a.k.a pengering rambut
MUAHAHAHAHAHHA
ko rasa?

Begitu susah payah membalutnya. Memang kubantai gelakkan dia. Katanya, selama ni asik dengar je kita merungut rambut basah tak sempat nak kering (alasan bersiap lama), balik rumah sakit kepala (alasan minta tolong picit kepala) dan macam-macam lagi. So nah hamek dryer ni pakai!
Terima kasihla suami yang perihatin!

Setengah jam kemudian, masa tengah borak-borak pasal kerja..

"Saiyang! Tadi tu saja ja nak bagi" sambil sengih-sengih dan gelak jahat
"Yang ni sebenarnya hadiah istimewa untuk saiyang"

Memang terkejut noks. Ada hadiah lagi?!
(terlupa kejadian yang sama 7 tahun lepas)

Memang taknampak kat mana dia sorok.
Suspect... dia ni sorok dalam bag kerja dia.
Beg dia tu dah macam poket doraemon keluar macam-macam. 


Kali ni ape pulak le hadiahnya. 
Bila nampak hadiah ni, terus HISTERIA!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Kredit: Google

Iphone 6Plus 64GB. (Gold)
Harga market? Google ok.
Umpama doa dimakbulkan.
Umpama mimpi menjadi kenyataan. 
Terasa diri di awangan. *over*
Terharu. Sobs.
Finally!
Seumur hidup takpernah pakai Ipong. 
Sadis betul. Kiranya first time pakai Ipong. 
Arggh! Feel dia lain macam sangat.
Terima kasih suami


Terus cakap dengan suami, esok nak usha kat IG cari casing best-best.
Katanya tak payah. Why, WHy, WHY!!?
Tak perlu susah-susah. Dia keluarkan something dari bag dia (kan poket doraemon)
Dihulurnya transparent casing (made in Japan). Harga tak buang. 
Saja lettew nak suruh orang TERHARU.
Dah beli siap-siap kat Machine katanya. 
Skrin protector pun dah siap letak.
Masuk simcard terus boleh guna.

Suami cakap, sorry takda hadiah masa birthday (Disember). 
Bagi masa birthday nampak sangat! Tak berapa nak kezutan.

Wahai suami, sesungguhnya ia memang suatu kejutan untuk isteri!


Allahurabbi. Syukran Ya Allah. U're the best! (you know who you are) =P


P/S: Sorry korang harini terpaksa scroll lebih sikit ;)

4 comments:

  1. Wahhhhhhh syoknya dapat hadiah suprise berganda-ganda!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farrah,
      Yes, sebetulnya berganda-ganda adalah perktaan yang sesuai!
      Bukan bertingkat-tingkat. Hahaha.
      Tq dear :)

      Delete
  2. nk surprise yg iphone tu.. hehe.. mesti syok ah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zeera,
      Azie bukan syok dah. Histeria terus! Hehe.

      Delete