@azyyatiliah

Nak Kulit Cantik Seperti Wanita Korea?


Assalamualaikum

Tak sabar sangat nak ke KOREA kita.  Jujurnya Azie bukanlah peminat muzik K-Pop ataupun drama Korea. Last sekali layan drama Korea masa zaman study dulu. Suka tengok pun sebab artis korea yang cun melecun. Maka tengokla jugak drama-drama korea seperti Full House, Autumn In My Heart, Stairway to Heaven, Coffee Prince dan beberapa lagi drama yang tak berapa nak ingat. Winter Sonata yang famous tu pun tak berkesempatan nak tengok


Confirm tak berkelip mata tengok kulit retis Korea. Kulit putih gebu, licin dan bebas jerawat gitu.  Perasan tak cuaca mereka sangat sejuk, tapi rilek je berlakon macam takda apa. Mereka juga jarang kena demam atau selesema. Kalau di Malaysia kita memang mudah terkena selesema, apa tah lagi kalau dalam cuaca sejuk macam di Korea. Selain tu, kawan-kawan yang pernah pergi ke sana ada bagitau memang susah nak jumpa wanita KOREA yang bertubuh comel kerana kebanyakkannya wanita Korea langsing-langsing belaka. SONG HYE KYO dan JANG NA RA ni je yang saya kenal. Kiki. 

Foto ehsan: Google


Nak tahu apa RAHSIANYA? Rupanya bawang putih memainkan peranan penting dalam diet harian mereka.  Rupanya wanita Korea obses terhadap bawang putih. Mereka ni suka sangat bawang putih sebab kepercayaan mereka bawang putih ni mampu meneutralkan darah dan mencegah darah tinggi. Kuantiti bawang putih mereka tu sama macam kuantiti penggunaan bawang merah kita di Malaysia ni.  Setiap hari mereka bawang 2 labu bawang putih! Mereka makan mentah-mentah je bawang putih. Alahai, camnalah bau mulut tu kan.


Jejaka tampan korea pun suka bawang putih sebagai 'penguat tenaga batin' katanya. Kikiki. Bawang putih ni makanan penting pada malam pertama pengantin. 




Kalau kita tengok makanan kegemaran artis Korea ni banyak yang guna bawang putih. Contohnya “kimchi” (kobis jeruk) Kimchi katanya diperap di dalam tembikar dengan bawang putih, bawang India, Gojuchang (cili merah) dan beberapa bahan lain untuk beberapa bulan untuk memperoleh khasiat secara optimum. Tak lengkap menu mereka kalau takda Kimchi. Kiranya mereka ni hari-hari pagi tengahari malam makan Kimchi. Yang bestnya boleh tahan berbulan-bulan tak basi. Hihi. Kimchi dipercayai dapat menambah selera makan. Ia memiliki kandungan serat yang tinggi dan rendah kalori. Penting untuk mencegah kanser. Jangan tak tahu yang Kimchi pernah tersenarai antara 5 makanan tersihat di dunia - Majalah Health Magazine. Orang luar tak mampu nak makan Kimchi sebab rasa tajam bawang putih dan cili merah tu. 


Menu lain yang ada bawang putih adalah Samgyetang, sejenis sup yang diperbuat daripada daging ayam yang dicampur dengan gingseng, nasi manis, bawang putih dan kekacang. Sup ini famous jugak. Orang Korea makan ketika musim panas sebagai nutrisi untuk mengelakkan hilang tenaga. Takmo lemau, lesu, lembik gittu. Lagi mereka makan Bulgogi pun ada bawang putih.


Nampak tak? Nampak tak? Bawang putih memberi pengaruh yang besar dalam kehidupan mereka. Jomla kita pun makan bawang putih sama. Tapi tak lalulah nak makan 2 labu mentah-mentah. Buh dalam sup dah hancur ok. Tapi kalau masih dalam bentuk slices tu, tolak tepi tak makan. Hihihi. Cara alternatif, ambil tablet.  Lagi best Garlic Complex shaklee ni menyamai garlic yang fresh. Camna tu? Hah, baca sini [ KEAJAIBAN BAWANG PUTIH ]
Jadi, wanita-wanita Malaysia di luar sana yang KULIT BERJERAWAT, BERNANAH, ADA MASALAH PANAU, ADA MASALAH JERAGAT meh makan GARLIC ni. Tak sanggup nak tepek kat muka takut pijar? Ambillah Garlic Complex Shaklee. Telan aje 2 biji sehari (after heavy meal) kerana ia 100% antibiotik semulajadi., antibakteria, antifungal, anti kulat. Abang-abang hensem kat luar sana yang ada masalah kaki makan air, darah tinggi, high cholesterol, resdung, asthma boleh makan Garlic ni. Wanita hamil yang ada masalah KEPUTIHAN pun boleh ambil Garlic Complex. Selain Vitamin C, Garlic juga meningkatkan sistem imunisasi badan!





Azyyati Liah
0126356345 (SMS/Whatsapp/Telegram)
azyyatiliah@gmail.com
Pengedar Sah Shaklee Shah Alam Puncak Alam Puncak Perdana UITM Puncak Alam Subang Saujana Utama Senawang Seremban



2 comments:

  1. Ooohhh, bawang putih rahsianya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farrah,
      Ye, dah tahu rahsia jom makan bawang putih banyak2!

      Delete