@azyyatiliah

Makanan Halal di Melbourne Australia



Assalamualaikum

FYI, makanan halal terlalu banyak di sekitar Melbourne tau. So don't worry tentang makanan. Sediakan fulus sahaja, anda dijamin tidak akan kebuluran. Meh nak share makanan halal di sekitar Melbourne sebagai panduan untuk anda semua ye. Sharing is caring ye tak. 


Jika anda ke GREAT OCEAN ROAD, biasanya muslim traveller akan makan di ILUKA, Apollo Bay. Mereka buka 7 hari seminggu. Ada breakfast, lunch, dinner, coffee dan cakes.  All Meats here are 'HALAL'. 

Lokasi / Adress: 65 - 71 Great Ocean Road, Apollo Bay Victoria

Banyak pilihan di sini. Contohnya Seafood, Snacks, Burger Meals served with chips, Souvlaki / wraps served with chips, Kids Menu, pasta, roast chicken, soup of the day, desserts (traditional greek sweets and biscuits). Baklava pun ada. last but not least pizza.  Pasta, meat dishes and vegetarian dishes served after 5.00pm. Banyak pilihan kan? jadi pilihla yang berkenan di hati. 

Fish & Chips 10AUD
Grilled Fish & Chips 10.50AUD
Fish, Chips & Salad 15AUD.
Falafel Wrap 14AUD



Jika ke Philip Island route, anda boleh singgah sebentar di Pannys Phillip Island Chocolate Factory. The food is all halal for muslims. 
Lokasi / Adress : 930 Phillip Island Rd., Newhaven VIC 3925, Australia


Jika di Area Melbourne CBD, anda boleh makan di Nando's Melbourne.  Ia halal. Kedai makan lain kebanyakkannya tutup lebih awal. Nando's fast food tutup agak lewat. Harga agak pricey. Price range from 15AUD - 25AUD. Nak tak nak kami makan juga di sini untuk alas perut jika tidak mahu kebuluran. 
Lokasi / Adress : Ground Floor, 339 Swanson St, Melbourne, VIC, 3000


Supremo Wrap harga 8.45AUD, Supremo Burger White Roll 9.95AUD

 Restoren Indonesia CBD area

Bali Bagus, Breakfast, Lunch, Dinner,
Lokasi / Adress : 85 Franklin St Melbourne, VIC
Serve Halal Indonesian cuisine. Open for lunch and dinner 7 days a week
Menu: Tofu Puff Snack, Satay, Ayam Penyet with Rice, Marinated Ribs, Fried Tofu, Rendang, Iga Penyet and Tempe Penyet,

Blok M
Lokasi / Adress : 380 Little Bourke St Melbourne, VIC
Menu : Siomay, Chili Sambal, Tongseng Lamb Dish, Lamb Ribs Balado, Ikan Bakar, Fried Catfish with Rice, Grilled Whole Fish, Ayam Berlado.

Ada yang mengatakan Blok M is the best indon food in CBD. Ia juga popular di kalangan Indonesian students. Harga agak munasabah. Plain water disediakan. Self service ye. Azie sempat cuba makanan di sini dan alhamdulillah sedap sangat. Sambal nya pedas-pedas manis gitu. Kami makan Bontot Bakar dan Lele Bakar. Ohsem!




Lazzat
Lygon Indonesian, Malaysian and Indian Restaurant
Lokasi / Adress : 112 Lygon Street Carlton
Open 7 days a week from 11am - 10pm.


Lord of the Fries, Melbourne
Address: Flinders Street Station, Melbourne, VIC, 3000
Cuisine: Burgers,Fast Food,Western
Price range under 15AUD

Regular size pun dah banyak ni. 

TIPS: Selain makan di restoren, anda boleh juga shopping barang makanan di COLES atau Queen Victoria Market. Harga sangat berpatutan!


Atau pun boleh bawa stock makanan dari Malaysia macam Maggi perisa Ayam, Roti Gardenia, Bubur Ayam, roti gardenia pack kecil-kecil tu, tea dan mana-mana yang dirasakan bersesuaian. Kalau tak sure sila DECLARE!


Kalau tak sure tempat tu halal ke tidak, boleh check di kedua-dua link di bawah. Mudah kan? Kami sendiri tak berapa sempat nak jalan-jalan cari makan. So kalau uols dah ke Melbourne dan ada cadangan tempat makan yang menarik, boleh shout out di ruangan komen di bawah ye. Thanx all :)

http://www.halalsquare.com.au/melbourne/cuisines/indonesian.aspx

29 comments:

  1. good info. thanks for sharing.
    InsyaAllah ke Melbourne tahun depan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mazuriah,

      Terima kasih dear. Selamat jalan & have fun :)

      Delete
  2. Great great great! Bagus ada post2 camni! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. Terima kasih. Ni yang bersemangat nak kongsi lagi nih -D

      Delete
  3. Inffo yg bgus..

    http://www.papaglamz.com/?m=0

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Papaglamz. Jup lagi kita nak jalan2 blog Papaglamz pulak!

      Delete
  4. insya allah kalau ada rezeki gi sana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Iman, pergilah..anda pasti takkan menyesal :D

      Delete
  5. thanx for the info. baguslahkan. tak perlu risau bab makanan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Ros. Haah tak perlu risau pun. Banyak makanan halal kat sini. Btw lama tak melawat blog Ros :)

      Delete
  6. tqvm for sharing, such good & packed info... insyaAllah will be travelling thr in 2 weeks time :) cant wait

    ReplyDelete
    Replies
    1. U're welcome Suzu. Selamat bermusafir!

      Delete
  7. saya sedang cari keje tukang masak kat sana. tau x mane2 tempat cam cafe melayu yg nk pakai chef. teringin nk try duk sana. ini emel saya tukm respon danialhadi91@gmail.com

    ReplyDelete
  8. Salam Azie.
    Review yang bagus mengenai restoren yang menyediakan makanan halal di Melbourne. Harap teruskan usaha. Namun Azzie perlu lebih berhati-hati apabila memberi review. Aunty perasan Restoren Nelayan , pada menu ada Sucking Pig (sepatutnya Suckling Pig). Aunty ingat Restoren ini tidak halal .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Aunty Khairiah,
      Terima kasih atas teguran. Azie pun tak perasan ada tulis menu tu di Restoren Nelayan. Masa kat sana pun tak sempat pulak nak jenguk Restoren Nelayan tu. Link kat bawah tu pun dah bertukar nmpaknya. Jadi Azie akan delete dulu semua yang berkaitan =)

      Aunty ada mahu ke Melbourne ke dalam masa terdekat?

      Delete
  9. Ya, and I find your blog very helpful. Aunty tengah meneliti lagi tulisan2 Azie supaya senang nanti bila di Melbourne. Tq for the write up.

    ReplyDelete
  10. terima kasih, info yg jelas, will be going this August with famly. Wish me luck.

    ReplyDelete
  11. terima kasih, info yg jelas, will be going this August with famly. Wish me luck.

    ReplyDelete
  12. salam...nak tanya.roti gardenia sambal ikan bilis kita boleh bawa tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tyna,
      Roti Gardenia boleh bawa. Sambal ikan bilis better declare (lebih selamat)

      Delete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. sgt membantu bila post moment, thanks a lot sbb nk pegi dlm bulan june or july

    ReplyDelete
  15. ALHAMDULILLAH BAGUS AND TEPAT2 MUDAH FAHAM INFO SIS..
    INSYAALLAH SAYA AKAN KE MELBOURNE APRIL NI.
    tapi awal2 lagi dah ada sad thing happend..which is saya p bayar VISA USD49-pax! giler mahal!!! saya follow link dalam 1 blog..dia tak mention berapa caj..sekali kena kapur...awal2 lagi dah down.. bapakk laaa besar bezanyaa..sedih!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. MashaAllah! Mahalnya. Its ok dear. Itu semua pengalaman. Mayb next time kalau travel sendiri kena lebih banyakkan research. Banyak kan blog hopping. Sebelum travel doa banyak2 moga perjalanan musafir ini dipermudahkan, dipertemukan dengan orang yang baik2 sepanjang musafir. InshaAllah ada hikamahnya tu :D Melbourne sangat best!!

      Delete
  16. Assalam sis, cousin u masih belajar di Melbourne ke? Saya tgh cari statis dlm 10 tahun ke belakang, bila Mount Buller mula buka dan ditutup. I will be travelling in mid of Sept, debar sangat2 kalau MB da tutup by that time. huwaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Dia dah balik & bekerja di Malaysia dah skrg ni. Mount Buller seronok pergi masa winter kan. Mid of September tu masih Spring lg tak? Better u check or do research sebelum pergi. Jangan main sergah je tau! Heheh.

      Delete
  17. good Info.. i'll be there end of this March..:)

    ReplyDelete
  18. Otw pegi choc factory tu, singgah mkn kt san remos kot nama tempat dia. Sblum naik jmbatan, belah kiri. Tasmanian salmon dia padu. 7aud baru. Kedai tu mmg jual fish n chips je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Danial for this info :D Kalau ada tempat2 halal lagi di serata Melbourne mehla kongsi lagi. Mudah-mudahan dapat bantu yang lain pula kan.

      Delete