@azyyatiliah

Persediaan ke Melbourne, Australia


Assalamualaikum dan Selamat Pagi Traveller!
G'Day Mate!






Alhamdulillah trip ke Melbourne Victoria, Australia berlangsung dengan jayanya. Syukurlah Allah permudahkan semua urusan. It was way beyond my expectation. Trip backpack dengan suami. Tidak menggunakan travel agent. Tapi, Masya Allah keseronokan tak dapat nak digambar dengan kata-kata. It's all about the journey, not the destination. Keindahan Melbourne akan kekal dalam fikiran. Banyak sangat tempat menarik di Melbourne. Tujuan asal ke sana untuk fefeling spring dan explore nature di sana. Tujuan ke-2, mahu jumpa cousin yang dah lama sangat tak jumpa. 4 tahun kot!



Ok, let's start the journey. First entry ni Azie nak share persediaan ke Melbourne Australia dulu. Sharing is caring. Moga-moga info dan sharing ini boleh dijadikan tips untuk kalian yang bercita-cita atau bercadang melancong atau bercuti ke Melbourne. Moga ia memberi manfaat. 



MUSIM
Korang nak g Ostolia, tapi main aci redah beli tiket. No-no-no. Kene tahu musim mana nak pergi. Macam Azie nak pergi waktu Spring (musim bunga) nak tengok bunga-bunga cantik kat Ostolia tu. Takmo pergi summer. Kalau Malaysia dah tak tahan panasnya, Australia lagi PANAS tau! Kelebihan summer siang di sana lebih panjang.

Autumn :March-May
Winter :June-Aug
Spring :Sept-Okt
Summer :Nov-Feb

TIKET FLIGHT
Azie dah book tiket ke Melbourne ni dari bulan October 2013 lagi. Setahun yang lepas. Book masa tiket murah kononya. Masa tu saja usha tiket Air Asia, tengok tiket murah. So apa lagi terus book confirm jadi! Harga tiket sahaja RM260 untuk 2 orang. All in jadi RM2033 return untuk 2 orang. Aik, bertambah? Ha'ah termasuk insurans, tax, seat, makan, baggage (pergi 20kg, balik 55kg) dll. Better naik MAS kan?Kalau mak-mak yang pergi WAJIBUL GHUNNAH bawa balik PYREX & CORELLE. Murah tau!

PENGINAPAN di MELBOURNE
Plan awal stay di Malaysian Hall sebab nak murah. Dah download borang. Nak booking bulan Januari 2014 terasa macam awal. Bila baca keterangan dalam borang katanya booking boleh dibuat SEBULAN sebelum. Duk 50-50 nak booking bila. Akhirnya 12 Jun 2014 baru hantar permohonan. 16 Jun 2014, Malaysian Hall reply dan dukacita permohonan ditolak kerana tiada kekosongan. Memang dukacita sangat bila kene reject. Akhirnya kami pilih untuk stay di Tune Hotel Melbourne. Thanx to my cousin yang bagi idea ni. Azie survey di booking.com, di agoda.com, di hotels.com dan akhirnya harga yang paling murah dapat di expedia.com . Expedia offer complete package (entertainment + wifi), towels and toiletries tapi harga yang ditawarkan lebih murah! Untuk 5 hari 4 malam total 463.63 AUD.


Ini yang dicadangkan oleh Malaysian Hall yang berdekatan dengan bandar Melbourne

TUKAR DUIT
Jangan lupa tukar duit Malaysia ke AUD. Kami tukar sikit-sikit dari tahun lepas selepas book tiket. Kira macam menabung la kan. Semua tu untuk bayar tours, makan, shopping, souveniers & emergency or untuk lain-lain yang dirasakan perlu. Biasa tukar di Money Changer Mid Valley. Situ boleh dapat rate murah. 

Masa kitorang tukar rate time tu RM2.945 = 1AUD

VISA
Jika mahu ke Australia anda perlu sediakan VISA. VISA boleh buat di sini. Bayaran 20AUD per person. -> VISITOR VISA ONLINE APPLICATION

Boleh tahan mahal jugak tu. Setelah tanya pakcik google. Akhirnya terjumpa cara buat VISA murah dengan Cik Intan Azlynna. Harga visa cuma RM20 per person. Rasa nak lompat bintang je. Dah save di situ. Terus email Cik Intan ni pada Jun 2014. Dan keesokkan harinya Cik Intan reply OK TO BOARD. LEGA sangat.

CARA BUAT VISA MURAH:

Emel pada Cik Intan -> eta.australia@yahoo.com
Maklumat yang diperlukan: Gambar muka depan passport, flight itinerary, alamat rumah, no tel suami isteri dan emel
Visa valid SETAHUN dari tempoh permohonan.

ITINERARY MELBOURNE

Masa nak buat itinerary tu rasa tamak haloba betul. Macam nak pergi semua tempat. Pastu STRESS. Tak sedar diri 5 hari je ada masa untuk berjalan. 2 hari lagi hari travel pergi dan balik (8 jam terbang dari Malaysia ke Melbourne). Masa buat itinerary tu korang fikirla, korang ni more to nature or more to shopping:P Azie memang pergi untuk jalan-jalan cuci mata tengok nature, shopping jatuh no 2. So itinerary yang Azie buat 1 hari je untuk shopping.

Antara tempat menarik di Melbourne:
Great Ccean Road, Puffing Billy, Philip Island, Choc Factory, Wildlife Park jumpa Kangaroo, The Nobbies tempat lookout, Tulip Farm, Ballarat - Gold mining area, Brighton Beach - ada colourful boathouse, Eureka Skydeck - menara tinggi yang boleh tengok whole Melbourne City.

Shopping: Direct Factory Outlet Southwarf, Queen Victoria Market

Bila print depan belakang dekat 36 muka surat semuanya! Lengkap dengan senarai souviners dan shopping list untuk setiap tempat yang pergi. Dengan travel badget juga. Yang selebihnya semua direction/ google map how to go... Selain itu, Azie masukkan sekali opening hours tempat yang nak pergi, ticket fees, suhu, weathers, waktu sun set & sun rise. Print siap-siap semua. Senang nak refer. Takut terlupa.

TERJEMAHAN LESEN

Masa Azie siapkan itinerary tu cadangnya nak sewa kereta sebab tempat nak pergi jauh-jauh. Ada yang 300km dari Melbourne City. Pergi balik dah 600km. So baikla standby siap-siap buat terjemahan lesen. Australia tidak memerlukan International License. Memadai dengan terjemahan sahaja. Kalau sewa kereta mereka perlukan terjemahan lesen tau. Pergi JPJ katakan sahaja mahu translate lesen, isi borang, bayar RM10 per pax. Mereka pun dah sedia maklum. Terjemahan ni dalam bentuk surat. Siap dan boleh dapat hari yang sama. Terjemahan lesen ni tamat tempoh 6 bulan dari tarikh yang dikeluarkan. So bajetla siap2. Jangan la nak pergi bulan November, bulan Januari dah siap buat. 

Sewa kereta : AVIS, BUDGET

MAKANAN YANG BOLEH DAN TIDAK BOLEH BAWA

Seminggu sebelum nak pergi, berbelah bagi, alahai nak bawa ke tak makanan. Mula-mula bawa, pastu tak bawak. Taknak bawa sebab katanya Australia has one of the strictest customs in the world. Takut OK bila baca pengalaman pelik2 blogger. Satu lagi tak nak kene selongkar luggage kat airport. Cousin pula kata bawa je. Nanti kebuluran pulak kat sana. Takkan hari-hari nak makan luar. Google punya google macam-macam senarai yang para blogger share. Katanya tak boleh bawa MILO, Nescafe 3 in 1, tenusu, buah-buahan, daging mentah, ikan mentah, ayam mentah tu dah sah-sah tak boleh. Last-last sekali Azie bawa je Maggi Bungkus perisa ayam, Maggi cup perisa Ayam, Roti Gardenia kecik-kecik tu, Roti Gardenia sebungkus, Tuna Cili, Nasi Beriyani Pak Berahim, Bubur ayam, Teh dan ubat-ubatan yang dibekalkan doktor panel sebab ketika pergi memang sedang selesema dan batuk teruk. 

Kalau nak tepat lagi sila baca kat sini: Arriving in Australia - Declare it! - Department of Agriculture

Orang kata apa jua barang yang dibawa kene declare. Ok mula-mula takpaham, apa kejadahnya kena declare. Nak declare kat mana? Macam mana nak declare? Nanti nak masuk lorong mana kat sana nanti. Sebab orang kata kalau kantoi kene saman. Ok pening dan keliru di situ. Rupanya declare tu kene isi form yang diberi dalam flight. Kalau tak sure tick je YES. If they find out barang yang kite tak declare memang kena denda. Kitorang pun dengan gigihnya siap buat list of ingredients. Standby untuk customs kat sana. Kot dia tanya banyak2 nanti, hulur je list tu.

INSTALL APPS UNTUK WAKTU SOLAT & ARAH KIBLAT

Waktu subuh di Melbourne jam 4.45 gitu. Pukul 6 tu dah cerah macam pukul 8 di Malaysia. Australia awal 2 jam dari Malaysia. Arah kiblat kat Australia ialah 279 degree. BAWA TELEKUNG & SEJADAH. Dua-dua ni wajib bawa dalam bagpack ke mana-mana pun. Azie bawa tudung yang dihadiahkan oleh Cik Nurheliza kita. Tudung besar dan boleh jadi telekung. Pakai stokin dan bawa sejadah nipis.

UNIVERSAL PLUG ADAPTER

Jangan lupa bawa universal plug adapter. Kami boleh pulak lupa yang satu ni. Adehh terpaksala beli kat Oz. Beli di stesen minyak dengan harga 19AUD. Sedar pun sebab bateri gopro dah abis, fon bateri pun dah abis. Tengok plug kat hotel haaa ko nak caj camne?



BAWA CERMIN MATA HITAM DENGAN SUNSCREEN / SUNBLOCK / MOISTURIZER
Kebocoran pada lapisan ozon telah dikesan di kawasan Antartika pada tahun 1985, di Artik pada tahun 1987 dan sekarang di Australia pula - www.geocities.ws

Jadi jangan pandang remeh dengan silau matahari tau. Kata cousin Azie, anak-anak di sini dari sekolah lagi diajar untuk pakai sunscreen / sunblock bila keluar rumah. Sunblock ni nak lindungi kulit kita dari terkena cahaya matahari. Nanti takdelah timbul jeragat. Pengidap kanser kulit ramai di Oz ni. Yang kene kanser mata pulak 300 orang setahun. Haa amek siap bagi statistik lagi. Sebab itu walaupun cuaca sejuk, tempat redup mereka berkaca mata jugak. Inilah sebabnya. Jadi sila berkaca mata terutama jam 10am - 4pm.

Satu lagi bawak jugak moisturizer atau lotion. Kalau sejuk confirm kulit kering nanti. Lip balm pon jangan lupa. 

AKTIFKAN KAD KREDIT DAN DEBIT KAD UNTUK TRANSAKSI LUAR NEGARA
Biasanya ini digunakan untuk hal-hal kecemasan je. Kalau kad kredit setiap transaksi luar negara dikenakan caj. Jika ingin menggunakan debit/ATM card setiap pengeluaran di ATM akan dikenakan caj RM12. Ni untuk ATM yang ada Cirrus/PLUS etc. Call jer center dia akan explain.

BAWA BOTOL KOSONG & WET TISSUES
Bawa ke mana sahaja. Untuk beristinjak ye.

BELI SIMCARD 
Kami, tak mahu roaming. Lagi satu kononnya nak live update di FB dan IG. Takdalah nanti nak kene hashtag #throwback aje. Tul tak? So suami beli siap-siap simcard australia di airport. Bila clear dan keluar je dari customs boleh terus nampak kedai OPTUS (warna kuning). Paid 2AUD for simpack and recharge at 10AUD for 500MB (priority online).


MYKI KAD
MyKi kad ni alhamdulillah cousin dah sediakan siap-siap. Kitorang cuma topup je. Kalau nak beli boleh beli di Flinders Station / Southern Cross Train Station. AUD6 per pax (Zone1+2, Weekend daily, Saturday, Sunday or public holidays). Kemudian perlu topup. Kami hanya toup 7AUD seorang untuk penggunaan 1 hari je.

ANDA SUKA MINUM KOPI?
Tips beli kopi murah: Boleh beli kopi di 7E. 1 AUD je. Semua cawangan 7E ada. So boleh kata hari-hari kami beli kopi kat sini. Cuaca sejuk dapat minum kopi panas-panas. Fuhhh! Nikmat. Walaupun bukan cap Stabak!



Pakej Tour


Pakej ke Great Ocean Road (GOR) - 75AUD per person
Phillip Island - 90AUD per person

Entrance Fees
Puffing Billy - 29AUD per person (return)
Tesselaar Tulip Festival - 22AUD per person

Makanan Halal di Melbourne
 Klik SINI

So itu jerla kot persiapan yang perlu. Selamat menabung dan selamat bercuti berjalan-jalan di Melbourne!

Travelogue boleh baca di sini *sentiasa dikemaskini ikut mood*

Thank you for reading ^_^

61 comments:

  1. DETAIL!!!!!1 suka suka suka..nampak nya sinilah yg akak sis refer...dh add ke bookmark :-)

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Hai Syima,
      Thanks for reading my humble experiences when i was there. Seriously rasa nak pergi Melbourne lagi =)

      Delete
  3. Assalamualaikum. Boleh share itinerary tak? Email ke thisisgunter@gmail.com. Thank you in advance! :D

    ReplyDelete
  4. Melbourne memang best! Kalau pergi ramai-ramai boleh try ambik Motorhome... memang syok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alizal,

      Macam trip adikberadik tu ke? Motorhome dengan caravan sama kan. Nak try saaangat!

      Delete
  5. love it! detail sgt.n thanks for sharing 😊😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Aimi,
      Hehe. Sama-sama. Mudah-mudahan membantu =)

      Delete
  6. thanks... info yang sangat membantu... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Safarina,

      U are welcome :)) Mudah-mudahan lebih ramai yang travel ke Melben!

      Delete
  7. Salam..bole share itinerary tak?saya plan ke melbourne 27/8-1/9 ni

    ReplyDelete
  8. Assalam. Itu la. Bnyak info. Boleh share itinerary.? Nampak detail sgt penulisan. Harap sudi share. Kami plan ke sana musim bunga nnti. Early oct. 2015. Tqia

    ReplyDelete
  9. Menarik sangat... boleh share itinerary dan segala yg berkaitan...tq.. bleh email ke norbaini_abas@yahoo.com

    ReplyDelete
  10. salam...best sgt cite ni..hehehehe...boleh share itinerary tak?? saya nak kesana pada 29/9/2015 ni, boleh e.mail kat saya? pnzskynet@gmail.com terima kasih..

    ReplyDelete
  11. salam...best sgt cite ni..hehehehe...boleh share itinerary tak?? saya nak kesana pada 29/9/2015 ni, boleh e.mail kat saya? pnzskynet@gmail.com terima kasih..

    ReplyDelete
  12. bole share itinerary tak? nurehan.tahir@gmail.com

    ReplyDelete
  13. Salam. Boleh tak emailkan saya full itinerary. Thanks in advance ai7611@yahoo.com

    ReplyDelete
  14. As Salam.. Bole emailkan full itinerary dan cara penggunaan pengangkutan awam di sana.. asmarina_12@yahoo.com. Terima kasih.

    ReplyDelete
  15. Tq so much for the info.. sgt detail all the info.. yes sharing is caring.. btw.. bole ke minta share itinerary..tq once again☺️

    ReplyDelete
    Replies
    1. mohon untuk share at my email:
      rozana5042@gmail.com
      tqvm..

      Delete
  16. slm blh share itenerary jgk x? sy akn ke sana next week :D
    sarahwahida22@gmail.com

    n myki tu apa?

    ReplyDelete
  17. Hi...blh share itineray n cos utk setiap tempat tue x? Thanks... syafiqah34@yahoo.com

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum,menarik sgt suka btl sy baca.sy pn dh add bookmark.blh tk nk mtk share jugak itenerary.sy pn akan ke sana nnti.email pd nadia@cidb.gov.my

    ReplyDelete
  19. Ble saya minta salinan itinery ...email saya nong737@gmail.com...utk rujukan ke melbourne...terima kasih

    ReplyDelete
  20. Assalammualaikum...sgt details,seronok baca.. :) btw boleh share itenerary tak?plan nak ke sana musim spring nanti, bawak baby jalan2.. appreciate & thanks in advance ;)

    ReplyDelete
  21. btw if boleh share, ni email saya dhia_yasmin@yahoo.com .. thanks again

    ReplyDelete
  22. Salam..sy tertarik sangat nk ke melbourne..boleh tak share itenerary kt sy nazrisarah@gmail.com...trime kasih awk

    ReplyDelete
  23. Sangat membantu! Thanks! Mohon share itenerary kat sy please imrankifli@yahoo.com

    ReplyDelete
  24. Sangat membantu! Thanks! Mohon share itenerary kat sy please imrankifli@yahoo.com

    ReplyDelete
  25. mohon share itenerary pls... ireonoq@gmail.com.. tq awak.. planning 2nd honeymoon ni

    ReplyDelete
  26. salam. boleh share itinery x? email zamn3003@gmail.com.
    TQ in advance for ur help dear :)

    ReplyDelete
  27. Urusan VISA ONLINE memang susah dan mahal biar kami urusakan. Saya bekerja di Travel Agent (Kay Anista Holidays Sdn Bhd) Urusan visa biar kami yang uruskan. Paling cepat 1 hari paling lambat 24jam. Dokumen yang diperlukan hanya muka hadapan passport bagi clear. Whats app di no +60173349218 atau email di haniff.hk@gmail.com. Harga Visa hanya RM20.00 sekiranya lebih 10 orang harga adik beradik RM10.00 free sorang hanya bayar 9 orang sahaja. PROMO CODE "VISARM20"

    ReplyDelete
  28. Assalammualaikum,
    Mohon share itinerary atau lain2 info. Insyaallah saya akan ke sana May 2016. - azwani.ahmad@gmail.com

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum, info yg sgt berguna!
    insyaAllah saya akan ke melb pada mac 2016 ni, boleh share itinerary. email saya mo_201220@yahoo.com.
    thankyou in advance!!!

    ReplyDelete
  30. Visa Eta Australia
    Maximum 3 month stay
    Valid setahun ( pm +6013 2953641 -RM 20.00 sahaja promosi terhad kepada 100 terawal - normal price RM 30.00...ingat Nilai kami RM bukan AUD. Terima Kasih..

    ReplyDelete
  31. salam. boleh share itinerary noorihannoorudin@yahoo.com . thank you!

    ReplyDelete
  32. salam, boleh share itenary etotinx@gmail ? tq

    ReplyDelete
  33. ASSALAM..BLEH SHARE ITINERARY JUGA..sitinurazizahramli@yahoo.com

    ReplyDelete
  34. Assalam, bole share itinerary tak? :) eppapupu@gmail.com. Thanks.

    ReplyDelete
  35. Salam akak saya dah nak pergi bulan 10 musim Spring kan ? Saya dah tak larat search contoh itinerary . So boleh tak akak share itinerary akak tu ? Moga murah rezeki akak , nk buat sendiri tak reti . Blog akak paling full detail dan menarik nk buat panduan sebelum kesana . Share kat email saya ni kak . Tq kak . Email : Ayiechabryan@yahoo.com

    ReplyDelete
  36. mohon share itenary juga...ETA May 2017...email ke a_anuar2001@yahoo.com...terima kasih

    ReplyDelete
  37. Assalamualaikum.
    Boleh share itenary juga sis? ciknsyuhada@gmail.com

    ReplyDelete
  38. Assalamualaikum,
    insha allah saya dan family akn ke melborne tahun depan
    klu tak keberatan nak minta full itenerari yg pn buat tu
    utk rujukan saya, krn kami akan ke sana secara sendirian
    tanpa apa-apa tour, harap pn dapat membantu. emel saya asharmt@yahoo.com.

    Terima Kasih

    ReplyDelete
  39. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  40. salam, kalau tak keberatan boleh tak share kan itenary kepada saya juga, coz tak boleh copy paste dah baca dan menarik
    rickyminaiky.rm@gmail.com

    ReplyDelete
  41. salam.. saya suka sangat.. detail gittew..hehe..btw, tmpang tanya klau solo travelling (girl) ke sana ok tak? i mean, klau saya taknak sewa kereta just nak guna public transport je or by walking
    ..

    ReplyDelete
  42. salam.. boleh share full itinerary ? if possible please send to my email - asheypad@gmail.com .. thankyou :)

    ReplyDelete
  43. salam hye. boleh share itinerary to melbourne? sy akan ke sana bulan 3 ni. :) thankyou. atiqahazlan2022@gmail.com

    ReplyDelete
  44. Salam hi! Boleh share itinerary x? Sy nk ke melbourne bln2 ni tp still blur tmpt2 nk visit nnti.. highly appreciate if u could share it. Boleh emailkan ke nurulafiqah2590@gmail.com. thanks a lot ya

    ReplyDelete
  45. Salam. Hi. Boleh share iternary tak? sy nak ke melbourne bulan 3 ni.. thank you. syana20012000@yahoo.com

    ReplyDelete
  46. As salam. Makin bkobar2 x sabar nak ke Melbourne. Fuh.. ni 1st time nak travel. Gabra punya pasal n xyakin utk seadvanterous mcm kome, akak main book je ground package dr Msia. Short notice tiba2 kwn dpt plak cuti tp xsama pun dgn mana2 group tour. Tapi makin lama survey makin byk tau. Agent msia dah buat ground package ke Phillip island n GOR shj. Ada 2 hr free n easy. Pastu hari nak balik flight pkl 3pm. Mcm sempat gi QVM je. Sbb agensi tu bookkan hotel tepi QVM. Yippee. Gigih la akak google mana nak carik yg provide ground tour gi puffing billy. Satu benda yg akak belajar ialah cara org2 OZ bekerja. Sgt pantas n friendly melayan soalan. Terasa malu setakat nak survey n serious utk booking. Kene make sure mmg nak ambil servis depa, baru tanya. Hehe. Tgk2 Melbourne Australia Tour yg ada buat tour ke Puffing Billy n jenis n harga mmg bpatutan dr yg lain. Tp Go West pun bagus cuma xbuat tour ke PB. Tgk review sume puji tour GOR n PI. Haish.. kalaulah dpt bsabar n xgabra ms nak book dulu. Xyah booking via TA kat Msia. Tp xpe. Adalah hikmahnya tu. Bg rezeki yg org Msia. Bila tgk balik blog sis... Mmg sis amik tour ngan MAT. Bila follow kat FB, br tau ada agent dia kat Msia. ada 2 org. N page MAT ada 3. Satu yg ori base kat Melbourne, owner Collin May. 2 mmg utk Malaysian..org Malaysia yg handle.MAT Versi BM Shafiq in charge n ada satu lg MAT Karen incharge utl versi BM n chinese. Tp semua messenger depa, owner MAT yg pantau. Masa akak pm MAT versi BM, xsmp 5 min ada admin balas 'good tour' . 'aba kabar' alamak .. mat salleh OZ ke yg handle pm ni? Pastu seminit kemudian shafiq pun masuk mesej. Bila akak tanya, dia kabor..boss pantang tengok ada mesej yg lmbt berjawab. Jd dia akan main masuk je. Start situ depa dah curik hati akak. Mgkn kelebihan owner tu kawin dgn org srwk. Work ethics n faham budaya org Islam tu yg bagus. Group tour lain buat sume ada food provided n yg layan ladang anggur ada wine tasting bagai tp dgn MAT depa akan refund balik duit klu kita xjoin tour yg melibatkan wine tastings n boeh request utk halal food. Harap2 apa yg kami rancang ni berjalan lancar. Org tua2 nak nyongket obesi..riso juge. Hehhehe. Tq dik. Perkongsian ilmu yg sgt detail n ikhlas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Kak Sharmuna Hani. Seronok pulak baca akk punya experinece nak pergi travel ni:D Ya kak, utk tour Great Ocean Road & Phillip Island azie ambik dengan MAT & seriously masa tu tak tau yang MAT rupanya ada ejen di Malaysia. Thanks for info. Lagi bagus kalau ambil dengan agent dr Malaysia. Senang berurusan kan. Alhamdulillah. Ilmu dikongsi untuk manfaat semua orang. Sebelum nak pergi dulu pun berbulan buat research. Makin kita research makin banyak benda yang kita tau. From my humble experience kalau travel without TA (travel agency) MESTI kena banyak research dan ada ilmu. Btw akk happy holidays & take care pergi negara orang. Nanti share tau experience pergi sana :D

      Hugs & Kisses;
      Azyyati Liah

      Delete
  47. assalamualaikum wbt, sis n frens pun baru plan nk g melbourne, tp serius xtau apa2 pun, baru skrg mula gugel n baca blog2 yg travel p melbourne, nak mintak adik share itinerary adik kt sana dgn sis boleh tak? ni emel sis... juslianaliza@gmail.com tqvm ye dik yg baik hati... suka baca blog adik ni, anyway sis print screen n save ur writings tau, mintak halal yer... org tua2 ni kalo baca aje online ni x puaih... :)

    ReplyDelete
  48. Assalamualaikum sis thank you share experiences bess sangat baca.. boleh share itinerary ?? email kan dekat saya boleh amandazulkifli@gmail.com.. thank youuu

    ReplyDelete
  49. Salam sis. Boleh share itinerary x? Email saya elledasalleh@yahoo.com. TQVM sis..

    ReplyDelete
  50. nice sharing...blh share itinerary? my email may79huu@gmail.com thank you

    ReplyDelete
  51. Salam sis..boleh share itinenary 😄 . email sy eminie_1161@yahoo.com

    ReplyDelete
  52. salam sis. boleh share itinerary? email saya sharrema93@gmail.com

    ReplyDelete
  53. Salam sis. Minta share intinerary . dalila_sun@yahoo.com TQ

    ReplyDelete
  54. Hi, please share the itinery hasnidar.aris@yahoo.com
    tq so much!

    ReplyDelete
  55. Hi..blh share it itinerary tak? amirulhakimramli@gmail.com

    ReplyDelete