@azyyatiliah

Bercanda dengan suami di Avani Sepang Goldcoast Resort

Assalamualaikum.

Sebelum pergi cuti jauh-jauh jom kita ke lokasi yang dekat dulu. Korang pernah dengar Avani Sepang Goldcoast Resort? Terletak di Bagan Lalang, Banting. Sebelum ini terkenal dengan nama Golden Palm Tree Iconic Resort and Spa. Dah lama letak misi nak datang sini. Alhamdulillah misi tercapailah orang kata! Yay! Yay! *lompatbintang

Katanya tersenarai dalam Malaysia Book of Records. Resort pokok palma terpanjang, kat sini ada 392 vila (135 bilik superior, 126 vila keluarga, 48 vila dua bilik dan 6 vila dengan tiga bilik). Susunan villa berbentuk pokok palma terapung gittew.









Lokasi:

AVANI Sepang Goldcoast Resort
67, Jalan Pantai Bagan Lalang,
Kg. Bagan Lalang,
43950 Sungai Pelek,
Selangor Darul Ehsan

Tel: +603-3182 3600






Map:

Sepang Goldcoast - Avani Resort Map


First time datang kawasan Bagan Lalang ni. Avani ni jauh ke dalam juga. 45 minit drive dari Kuala Lumpur. Rupanya kalau mahu parking depan Avani ni kene bayar RM20 (valet parking). Bila keluar nak masuk balik sila tambah lagi RM10 yeee. Esoknya kiraan bermula semula. Ngehngeh.

2nd option parking di open space yang disediakan. Agak jauh dari hotel. Kalau jalan kaki confirm boleh basah lencun nak sampai ke lobby. Siapa suruh jalan kaki. Shuttle van ada disediakan. Tunggu je kat situ. Kekerapan memang sangat kerap. So don't worry ok.


Bila tiba di Avani, anda akan ditahan oleh Pak Guard Nepal/Bangla yang jaga di Guard House. Mereka akan tanya anda dah book / mahu check-in. Dah masuk dalam drop kan penumpang di lobby. Anda boleh pilih mahu parking di valet atau mahu parking di open space.





Mari check-in masuk bilik. Bilik kami Travellers Palm. Bilik paling murah dan sesuai untuk 2orang. Travellers Palm ada dua level. Yang atas premier, katil king/queen size.  Level bawah katil twin bed. Bilik kami level atas.




Bilik memang best giler! Luas, syiling tinggi beratap rumbia / nipah. Ada air-cond, kipas, tv LCD (ada apps lagi). Tilam, bantal & quilt memang TERbaik. Empuk sangat sampai taknak bangun dari katil (heh ini mesti pakai bulu itik!) . Selain itu, ada balkoni mengadap laut untuk saya dan suami borak-borak minum teh tengah malam nanti! Sofa panjang pun ada. 

Paling best bilik air. Shower gel, body lotion & shampoo bau ginger! Suka! Tingkap shower pulak memang see thru. Sila turunkan tirai ye kalau taknak orang skodeng anda sedang mandi. 2nd option gelapkan villa, dan mandi bercahayakan cahaya bulan, nampak laut dan dapat rasa angin laut (ini untuk bilik air yang mengadap laut je yeeee!) Ohh memang best! *rasataknakkeluarbilikair *nakmandilagidanlagi

Petangnya ke Pantai Bagan Lalang untuk cuci mata melihat keindahan alam ciptaan Allah & tengok matahari terbenam. Subhanallah. Alhamdulillah. AllahuAkbar *speechless.






Esoknya aktiviti cycling! Mahu ronda-ronda cuci mata sambil menghirup udara segar lagi nyaman di resort yang tenang lagi damai ini. Ceewaaah!










Basikal ni memang ada disediakan. Tapi first come first serve. Pagi2 ramai dah gi ambil basikal & park kat villa masing2. Basikal kanak-kanak pun ada. Yerla bagi yang malas nak jalan kaki, boleh la naik basikal! Lagipun jauhnyer nak menapak jalan kaki. Anda akan lihat chef topi tinggi pun naik basikal!

Dari lobi utama ada buggy yang akan hantar ke Club House (ala yang bentuk kat tengah2 pokok kepala). Kekerapan memang sangat kerap. So yang mana stay di villa antara lobi dengan Club House tu boleh tahan je buggy untuk naik sekali. Kalau dah penuh tunggu next trip!






Ini Infinity pool - 1.2m. Ada juga pool untuk kanak-kanak. Jadi boleh mandi manda dengan seronoknya. Ini waktu pagi tau. Oh, selain pool, ada gym, spa, private beach and banyak outdoor activities macam ATV& go-cart. Boleh guna semualahhh!





Kalau anda stress meh datang sini. Boleh berehat ala-ala anak hartawan! Memang hilang stress. Aman, damai, tenang je. Sungguh takpuas datang sini, rasa nak datang lagi. Rate bilik paling murah pun RM650 +- termasuk tax. Paling mahal RM3000! Acane tu? Apa-apa pun resort 5-Star ni memang terbest la!

Tips: Book bilik dari ahli Iconic Vacation Club! Mereka ini dapat bilik 7malam percuma setiap tahun (Gold). 14malam percuma setiap tahun (Platinum). Jika mereka takguna malam percuma ini, mereka boleh jual. Jadi book dengan mereka, anda akan dapat harga murah tak masuk akal! 

2nd option: Pergilah jika ada yang telefon jemput anda untuk dengar briefing tentang Iconic Vacation Club. Layankan aje (kalau mampu boleh subscribe jadi ahli) Anda akan dapat free voucher 2hari 1malam. Tapi bare in mind, sila book 3 bulan sebelum dan hanya untuk weekdays sahaja.

Last option: Book je la kat sini http://www.avanihotels.com/  tak pun di sini Booking.com

Happy Holiday Uols!


21 comments:

  1. as salam...mommy ila pun salah seorang membership kat resort nih ..kalo sesiapa minat nak bercuti kat sini untuk dapat best membership price sms @ whatsapp mommy yew..012 9279491

    ReplyDelete
  2. as salam...mommy ila pun salah seorang membership kat resort nih ..kalo sesiapa minat nak bercuti kat sini untuk dapat best membership price sms @ whatsapp mommy yew..012 9279491

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh yeke? Bolehlah kita canang kat sedara mara. Hehe.

      Delete
  3. terima kasih.. byk info saye dpt.. esok nak pegi sana nak pi view tmpt ni (amik voucher) huhu..

    ReplyDelete
  4. hai..mean u pun dapat kupon ye..coz saya ade terbaca voucher free tu menipu..asal nak book je mereka kata full...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Gurl,

      Nope. Saya booking dengan kawan yang ada membership Avani. Harga yang dia beri RM3** . Apa kata try Mommy Ila kat atas tu :)

      Delete
  5. saya baru dpt cal ni..suh dgr breifing..betul ke
    nnt ada kena byr apa2 tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rini,
      Azie takpernah join briefing. Jadi takberani nak bagi jaminan.

      Delete
  6. saya pun member ivc.boleh whats app 0122248231 utk best price 3**

    ReplyDelete
  7. saya pun member ivc.boleh whats app 0122248231 utk best price 3**

    ReplyDelete
  8. saya pun suka ke avani sbb anak2 suka laut. tempat senang dan tak jauh nak pegi avani sepang gold coast

    ReplyDelete
  9. saya baru je pergi dengar Preview ni.. dah dapat pon voucher and booked date. InsyaAllah 5/5/2016 ni baru dapat pergi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marhani,
      Bestnya. Selamat bercuti dear. Avani memang best =)

      Delete
  10. Sesiapa berminat nak sewa bilik pm sya 0135187982..harga berpatutan..untuk bilik travellers palm 1 bilik dan royal palm 3 bilik..masa dan tarikh anda tentukan..tq admin..

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum. .saya pun ahli iconic vacation club. .mmg btul dpt percuma 7 mlm tu.tapi saya tgh sailing skrg ni. so mungkin x sempat nak abeskan sume baki yg ada tu..sesiapa yg berminat blh contact whatsapp saya. 0173880714

    ReplyDelete
  12. salam..kalo membership hrga murah ckit ke banding rate yg tertera?
    sy cadang nk pi sana cuti CNY ni? tgk smua rate 700+ uwarrkkk :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello Ruzanna,
      Betul! Itu dah memang rate Avani. Tryla contact mereka yang ada membership Avani kat atas tu. (Mommy Ila, Safiah Razak, Hanif Yahaya, Farez PK)..whatsapp je mereka ni. Try tanya harga. Manatahu ada rezeki dapat harga bilik TERlajak murah =) Azie tak pernah berurusan dengan mereka jadi tak dptla nak bagi review.

      Delete
  13. Sesiapa yg berminat untuk sewa bilik di Avani ni...sila pm sy 012-3631432.sy ahli iconic vacation club dan sy x sempat nak abiskan yg 7 hari percuma tu...

    ReplyDelete
  14. The best time to go for holiday would be on Sunday, after the weekend crowd has left. Its cheaper and you can get the resort all to yourself most of the time. If your friends want to go, try booking here to get cheaper rates Book Avani Sepang Gold Coast Resort at Discount Rates

    ReplyDelete
  15. as salam admin..maaf tumpang iklan, utk sahabat2 yg ingin bercuti di avani resort, 2 bedroom villa rm600, 0122208140

    ReplyDelete